Societat
Google
Foto: Google | Europa Press
Llengua

El truc perquè Google et respongui en català

Temps de lectura: 1 minut
Google
Foto: Google | Europa Press

Mentre l'algoritme de Google continuï mostrant sempre primer els resultats en castellà, un professor de la Universitat Pompeu Fabra ha explicat el truc perquè el cercador mostri primer els resultats en català.

Per què és important? Google va reconèixer que el seu cercador discriminava el català, ja que tot i tenir el cercador configurat en aquest idioma, qualsevol cerca prioritzava el castellà. A més, l'empresa va assegurar que buscaria una solució.

Quin és el truc? El professor Ernest Solé, va fer un tuit en què explica que escriure 'català' com a última paraula a les cerques garanteix, gairebé sempre, que els resultats surtin en català.

D'on venim? Centenars d'usuaris van compartir un missatge de Twitter que demanava a Google que revisés el seu algoritme perquè no rebien respostes en català quan buscaven continguts.

  • La campanya viral, sota el nom "Estimat Google", la van impulsar usuaris catalanoparlants i van aconseguir fer-se escoltar pel gegant tecnològic nord-americà.
  • Fa temps que els catalanoparlants es queixen que Google, Yahoo, DuckDuckGo i Bing, entre d'altres, donen preferència a les versions en castellà de les pàgines.

La situació actual: L'Aliança per garantir la presència digital del català va elaborar un estudi del trànsit de web de 639 llocs web multilingües de diferents sectors, i va concloure que Google havia fet perdre visites a dues de cada tres webs en català.

  • En el 66,5% dels llocs web analitzats, l'opció de llengua en català tenia una visibilitat molt més baixa.
Categoria: Societat