Món Global
Manifestació dels guionistes de Hollywood
Foto: Manifestació dels guionistes de Hollywood | EFE
Vaga

Fi de la vaga a Hollywood: Els guionistes reprenen la feina després de 5 mesos

Temps de lectura: 2 minuts
Manifestació dels guionistes de Hollywood
Foto: Manifestació dels guionistes de Hollywood | EFE

El Sindicat de Guionistes Units (WGA) han acordat posar fi a la vaga dels estudis de Hollywood que ha paralitzat les produccions de gran part de la indústria cinematogràfics durant cinc mesos.

Per què és important? La WGA es va declarar en vaga el 2 de maig i l'atur laboral ha arribat el seu dia 145 aquest dissabte, col·locant-lo a dues setmanes de la vaga més llarga a la història del sindicat, que va durar 154 dies el 1988.

  • Per la seva banda, el Sindicat d'Actors dels Estats Units (SAG-AFTRA) es va unir a la vaga el 14 de juliol en solidaritat amb els guionistes.

Situació actual: Els líders dels sindicats de guionistes han repassat durant dos dies el principi d'acord a què van arribar diumenge passat amb la patronal.

  • Tenint en compte que la votació definitiva portarà temps, però donant per bo l'acord, s'ha decidit que els guionistes tornin a la feina a partir d'aquest dimecres.
  • "El sindicat va votar a favor d'aixecar l'ordre de restricció i posar fi a la vaga a partir del dimecres 27 de setembre. Això permet als guionistes tornar a la feina durant el procés de ratificació, però no afecta el dret dels membres a prendre una decisió final sobre l'aprovació del contracte", ha publicat el WGA en un comunicat.

Previsions: Tot i això, la vaga no es desconvocarà oficialment fins que els 11.500 membres del sindicat donin per bo el text acordat. Aquesta votació definitiva es farà entre el 2 i el 9 d'octubre.

Acords: Segons un document publicat per la WGA, són l'increment dels salaris de l'Acord Bàsic Mínim (MBA, el conveni col·lectiu que cobreix els beneficis, els drets i les proteccions per a la major part del treball realitzat pels membres de la WGA) o l'increment de la cotització per a l'assegurança de salut i de pensions.

  • Respecte a la Intel·ligència Artificial (IA), aquesta no podrà ser utilitzada per escriure ni reescriure material, i no podrà ser usada per perjudicar els drets de l'escriptor, que sí que podrà utilitzar la IA amb el consentiment de l'empresa, que al seu torn no podrà obligar a fer-la servir.
  • A més, els guions no podran ser utilitzats per entrenar els diferents sistemes d'intel·ligència artificial.
Categoria: Món Global