Món Global
Imatge d'arxiu de membres del WGA
Foto: Imatge d'arxiu de membres del WGA | EFE/EPA/ETIENNE LAURENT
Drets laborals

Els guionistes de Hollywood arriben a un principi d'acord per posar fi a la vaga

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'arxiu de membres del WGA
Foto: Imatge d'arxiu de membres del WGA | EFE/EPA/ETIENNE LAURENT

El Sindicat de Guionistes de Hollywood (WGA) i l'Aliança de Productors de Cinema i Televisió (AMPTP) han arribat a un principi d'acord que podria posar fi a la vaga que ja dura 146 dies.

Per què és important? La vaga podria tenir un final feliç a Hollywood. És el primer cop en 63 anys que actors i guionistes aturen la feina per reclamar millors condicions laborals. 

Situació actual: Després de cinc dies de negociacions, el pacte ha acordat un nou conveni col·lectiu de tres anys que representa a 11.500 guionistes de cinema i televisió.

  • Segons el comunicat publicat per WGA, el possible pacte tracta tots els temes clau de la negociació, però està pendent de la seva redacció final.
  • En una breu declaració, el sindicat ha afirmat que el que s'ha aconseguit és "excepcional" i ha agraït el ressò que han tingut gràcies al suport d'altres gremis.

Previsions: L'acord podria entrar en vigor si aquest dimarts ho aprova el sindicat de guionistes.

Què demanaven? Els actors reclamen el salari mínim, remuneració pel cost que suposa gravar-se ells mateixos en els càstings i cobrar una prima si les sèries en què treballen passen a ser de les més vistes a les plataformes de streaming.

  • També reclamen mesures preventives per evitar que la intel·ligència artificial aprofiti els seus rostres i suplanti la seva feina o que revisqui actors morts.

Context: El WGA va iniciar l'aturada el 2 de maig amb exigències per la millora de les condicions laborals, entre altres. El 14 de juliols els actors es van sumar també per causes similars.

  • La vaga va fer que ni actors ni escriptors poguessin promocionar els projectes en els quals havien participat i va endarrerir estrenes de títols esperats com 'Dune: Part Two' o 'Challenegers', ambdues previstes per al segon semestre de 2023 i que ara esperen la seva estrena el 2024.

Finalment, els estudis hauran ara de centrar-se a resoldre el conflicte amb el sindicat d'actors, que segueixen en vega, per tal que les produccions tornin definitivament a posar-se en marxa. De moment, però, no hi ha reunions previstes.

Categoria: Món Global