Món Global
L'expredient de la Cambra de Representants Kevin McCarthy
Foto: L'expredient de la Cambra de Representants Kevin McCarthy | EFE
Estats Units

La Cambra de Representants dels EUA destitueix el president Kevin McCarthy

Temps de lectura: 2 minuts
L'expredient de la Cambra de Representants Kevin McCarthy
Foto: L'expredient de la Cambra de Representants Kevin McCarthy | EFE

La Cambra de Representants dels Estats Units ha donat llum verda aquest dimarts a la moció de censura contra el republicà Kevin McCarthy, qui es converteix en el primer president de la Cambra Baixa a ser destituït de càrrec.

Per què és important? És el primer cop a la història que un president de la Cambra de Representants és destituït i ara s'obre un escenari d'incertesa, especialment de cara a les eleccions del 2024 als Estats Units. 

Què en sabem? La moció contra McCharthy, qui va ser escollit el gener d'aquest mateix any, ha estat aprovada per 216 vots a favor davant dels 210 en contra.

  • La moció la va presentar el també republicà Matt Gaetz que forma part de l'anomenat "Freedom Caucus", l'ala del Partit Republicà més afí a Donald Trump.
  • Gaetz ho va fer com a represàlia per les concessions que, al seu entendre, havia tingut McCarthy cap als demòcrates, i és que McCarthy va aconseguir el suport de diversos representants demòcrates per tirar endavant la llei que va evitar el tancament del govern.

Context: La presidència de McCarthy ha estat marcada per la inestabilitat des dels seus inicis. El gener d'aquest any va ser escollit pel càrrec, però ho va fer després de 14 votacions a causa de la negativa d'aquest bloc més dur dels republicans.

  • Només dos presidents de la Cambra de Representants havien hagut d'enfrontar-se a mocions per destituir-los, els republicans Joseph Cannon, l'any 1910, i John Boehner, el 2015, però cap d'aquestes dues van prosperar.

Previsions: A partir d'ara, el càrrec l'ocuparà de manera provisional el primer d'una llista entregada pel mateix McCarthy, el republicà Patrick McHenry. No hi ha cap norma que estableixi quant de temps es pot prolongar una presidència interina.

Finalment, l'expresident de la Cambra ha confirmat aquest dimarts que no es presentarà de nou com a candidat al càrrec. 

  • "No tronaré a presentar-me a la Presidència de la Cambra. Potser avui he perdut una votació, però he lluitat pel que crec. Ha estat un honor servir el país", ha declarat McCarthy.
Categoria: Món Global
Etiqueta: Estats Units