Món Global
Migrants arribats a Lampedusa (Itàlia) fugint de la misèria
Foto: Migrants arribats a Lampedusa (Itàlia) fugint de la misèria | EFE
Migració

Amnistia Internacional crítica el pacte migratori de la UE: "És perillós i desproporcionat"

Temps de lectura: 2 minuts
Migrants arribats a Lampedusa (Itàlia) fugint de la misèria
Foto: Migrants arribats a Lampedusa (Itàlia) fugint de la misèria | EFE

Amnistia Internacional ha advertit que el nou acord dels dirigents de la Unió Europea sobre migració és "perillós i desproporcionat" i que no serveix per "millorar la protecció dels sol·licitants" d'asil a la UE.

Per què és important? El reglament de situacions de crisi era un dels punts que quedava a la UE sobre l'acord migratori. L'acord permet que els estats puguin endurir el procediment per concedir l'asil allargant els terminis, fet que provoca que els demandants estiguin detinguts en centres d'internaments fins a 20 setmanes en lloc de les 12 previstes.

Què diu l'acord? L'acord, que formarà la base de les negociacions entre els estats membres i el Parlament Europeu, donaria als països opcions per ajustar les normes d'asil i de migració en temps de crisi.

  • Els estats membres que s'enfronten a grans fluxos d'immigrants podrien accelerar els procediments i demanar contribucions solidàries d'altres països de la UE, en termes de reubicació de sol·licitants d'asil o ajuda financera.

Reacció: Segons Eve Geddie, directora de l'Oficina d'Amnistia Internacional, l'acord permetria als estats membres "endarrerir el registre de sol·licitants d'asil, canalitzar un número molt superior de persones a través de procediments d'asil fronterers de segona categoria i ampliar la detenció a la frontera".

  • "Adoptar la proposta de regulació de la crisi vindria a normalitzar encara més l'ús de disposicions d'excepció a Europa per a fer front a les arribades. Afebliria la coherència del sistema comú d'asil europeu i no evitaria que sorgeixin situacions de “crisis” en el futur", argumenta AI.

Previsions: Els 27 van arribar a l'acord sobre migració aquest dimecres. El següent pas és iniciar les negociacions amb el Parlament Europeu per aprovar de forma definitiva aquest nou pacte.

Categoria: Món Global