Món Global
Nova York
Foto: Nova York | Pixabay
Habitatge

Nova York contra Airbnb: La ciutat posa fre als lloguers de curta durada

Temps de lectura: 3 minuts
Nova York
Foto: Nova York | Pixabay

Des del passat 5 de setembre la ciutat de Nova York aplica una de les restriccions més dures contra el lloguer d'apartaments turístics de curta durada a través de plataformes com Airbnb, Vrbo o Booking.

Per què és important? El cas que es viu a Nova York és només un exemple de la situació que viuen moltes altres ciutats d'Europa, on hi ha una crisi amb l'habitatge potenciada per aquests pisos de lloguer turístic. El preu de l'habitatge acaba pujant i els residents es veuen obligats a viure als afores a un preu més assequible.

Què diu la llei? A Nova York volen lluitar contra aquesta situació. L'objectiu és mitigat els efectes socials que tenen aquestes plataformes, a les quals atribueixen la responsabilitat d'encarir el preu de l'habitatge.

  • La llei aprovada només permet lloguers per estades curtes si es compleixen cinc requisits:
    • Els propietaris han d'estar presents durant l'estada al mateix habitatge, s'admet un màxim de dues persones, les portes de les habitacions no poden tancar-se amb clau, la propietat no pot ser de renda antiga i s'ha d'estar registrat a l'ajuntament.

A la pràctica: Aquestes restriccions han provocat la desaparició de gran part d'aquest tipus d'oferta per a turisme de cap de setmana i sobretot per a grups i famílies.

  • Els efectes també recauran als turistes i és que els preus dels hotels s'han encarit i oscil·len entre 130 i 1.200 dòlars la nit i uns 300 dòlars el preu mitjà d'un hotel "correcte" i cèntric.
  • Amb la nova llei, tant les plataformes com els llogaters s'exposen a multes d'entre 1.500 i 5.000 dòlars si no estan registrats.

Què diuen? Mentrestant, des de la plataforma d'Airbnb reconeixen que han de "canviar". El mateix CEO, Brian Chesky, explica que s'han de replantejar el seu negoci.

  • "Volem que els preus es moguin i siguin més competitius davant dels hotels", apunta. I per aconseguir-ho, insta els propietaris dels apartaments a fixar-se en les tarifes dels hotels de la seva zona.
  • Chesky diu que són una empresa que ha crescut molt i s'han perdut els valors originals. Explica que Airbnb va néixer com una plataforma per a "viatgers aventurers", però que ha acabat en una cosa molt gran quan encara no tenia els "fonaments ben marcats".

Context: La mesura de Nova York és una de les més restrictives, però té precedents.

  • El 2021, Barcelona va prohibir el lloguer d'habitacions durant menys de 30 dies sense llicència turística. La van seguir París, Amsterdam i Londres.
  • A Portugal també s'han establert restriccions i els habitatges turístics hauran de complir una sèrie d'obligacions i demanar permisos especials per poder funcionar.