Món Global
Una vista general mostra la runa d'una zona destruïda després dels atacs aeris israelians a Gaza
Foto: Una vista general mostra la runa d'una zona destruïda després dels atacs aeris israelians a Gaza | EFE/EPA/MOHAMMED SABER
Guerra

La UE diu que no suspèn l'ajuda humanitària a Palestina, però revisarà que no arribi a Hamàs

Actualitzat: Dimarts, 10 d'octubre de 2023. 10:00
Temps de lectura: 2 minuts
Una vista general mostra la runa d'una zona destruïda després dels atacs aeris israelians a Gaza
Foto: Una vista general mostra la runa d'una zona destruïda després dels atacs aeris israelians a Gaza | EFE/EPA/MOHAMMED SABER

La Comissió Europea ha rectificat després que transcendís que suspendria "immediatament" tots els pagaments d'ajuda humanitària a Palestina després de l'atac de Hamàs d'aquest dissabte. Ara diu que mantindrà els pagaments, però que revisarà amb els 27 estats membre la forma que no arribin al grup terrorista.

Per què és important? Aquesta ajuda al desenvolupament suposa 691 milions d'euros i és un cop considerable per al poble palestí, ja que la Unió Europea és el principal donant, per davant dels Estats Units i l'Aràbia Saudita.

Què en sabem? En un missatge a les xarxes socials, el comissari de Veïnatge i Ampliació, Oliver Varhelyi, havia confirmat que el bloc congela tots els pagaments previstos i que estan revisant tots els projectes en marxa.

  • "Farem una avaluació exhaustiva de tota la cartera d'ajudes", ha piulat el comissari hongarès. "L'escalada de terror i brutalitat contra Israel i la seva població és un punt d'inflexió", ha justificat així la mesura Varhelyi. "S'han d'abordar els fonaments per a la pau, la tolerància i la coexistència. La incitació a l'odi, la violència i l'exaltació del terror han enverinat la ment de molta gent. Necessitem accions i les necessitem ara", ha subratllat.
  • Tanmateix, l'executiu europeu ha dit després que farà una "revisió urgent" de l'assistència que envia a Palestina per garantir que cap fons de la UE ajudi indirectament a cap organització terrorista en els seus atacs contra l'Estat hebreu.

Mentrestant: La decisió de retirar els fons a la població palestina s'hagués sumat a la condemna de mort que suposa la decisió de Benjamin Netanyahu, el primer ministre d'Israel, d'ordenar el bloqueig total de la Franja de Gaza, on viuen més de dos milions de persones, la meitat nens, i que a partir d'ara no tindran ni electricitat, ni aigua, ni gas, ni menjar.

D'on venim? Varhelyi va protagonitzar una polèmica l'any passat quan va mantenir congelats els fons per a escoles i hospitals a canvi que les autoritats palestines fessin una reforma educativa, després de la controvèrsia sobre si els llibres de text a les escoles promouen l'odi i la violència cap a Israel.

Previsions: Després dels fets, s'ha convocat un Consell d'Exteriors d'urgència per aquest dimarts, que se celebrarà per videoconferència. El portaveu de la Comissió, que ha comparegut avui davant els mitjans, ha confirmat que serà després d'aquesta reunió quan els 27 fixin la seva posició que, en tot cas, ha dit que parteix del principi que "Israel té dret a defensar-se".

Categoria: Món Global
Etiquetes: Israel Guerra Europa