Món Global
El president dels EUA amb el d'Israel
Foto: El president dels EUA amb el d'Israel | EFE
Orient Pròxim

Biden acorda amb Israel l'entrada d'ajuda humanitària a la Franja de Gaza

Temps de lectura: 2 minuts
El president dels EUA amb el d'Israel
Foto: El president dels EUA amb el d'Israel | EFE

L'ajuda humanitària podrà entrar. El president dels Estats Units d'Amèrica, Joe Biden, ha acordat amb el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, que l'ajuda humanitària pugui accedir a la Franja de Gaza a través d'Egipte. 

Per què és important? La Franja de Gaza està patint el setge de l'exèrcit israelià que està contestant amb duresa els atacs de Hamàs. La contundència està sent tan exagerada que han tancat l'aixeta de l'aigua, de la gasolina i de l'electricitat.

En detall: Tot i que l'acord està ple de matisos, la realitat és que els camions plens d'ajuda d'arreu del món podran entrar pel pas de Rafah (frontera de la Franja de Gaza amb Egipte), que és l'únic que no controla Israel.

  • Els subministraments, que inclouen aigua, menjar i medicaments, no els combustibles que els hospitals necessiten per a funcionar, començaran a entrar el divendres, segons el portaveu de Seguretat Nacional dels EUA, John Kirby, que va explicar que han de reparar-se carreteres danyades pels bombardejos.

Què han dit? "Israel ha acordat que l'assistència humanitària pot començar a traslladar-se d'Egipte a Gaza, per a salvar als civils", ha afirmat Biden, en una declaració en la part final de la seva visita a Israel. Fins ara, Israel s'oposava a permetre l'accés d'aquesta ajuda com a represàlia pel brutal atac de Hamàs del 7 d'octubre que va donar principi a l'actual guerra.

Tot i això: Israel encara no s'ha pronunciat sobre l'entrada de gasolina, l'altre bé capital per la supervivència dels palestins, que la necessiten per exemple pels hospitals. També la majoria dels habitants la necessiten per produir energia amb generadors, ja que no els hi ve per cable d'alta tensió.

Categoria: Món Global