Món Global
Aplaudiments de l'organitzacó de la COP28 per l'acord assolit
Foto: Aplaudiments de l'organitzacó de la COP28 per l'acord assolit | Twitter / @COP28_UAE
Canvi climàtic

La COP28 arriba a un acord històric per "deixar enrere" els combustibles fòssils

Temps de lectura: 2 minuts
Aplaudiments de l'organitzacó de la COP28 per l'acord assolit
Foto: Aplaudiments de l'organitzacó de la COP28 per l'acord assolit | Twitter / @COP28_UAE

Els països reunits a la COP28 han arribat a primera hora d'aquest dimecres un acord històric per deixar enrere els combustibles fòssils.

Per què és important? Tot i que no és tan ambiciós com alguns països volien, és el primer cop que un text d'una cimera s'atreveix a dir que s'ha d'acabar amb el petroli, el gas i el carbó.

Què en sabem? Semblava impossible quan va començar la cimera, però totes les parts implicades s'han posat d'acord per iniciar el camí cap a l'eliminació dels combustibles fòssils.

  • El pla acordat implica mantenir a l'abast l'objectiu d'1,5 graus centígrads i fa referència a l'objectiu acordat internacionalment a París el 2015 de limitar l'escalfament global a 1,5 graus en comparació de l'època preindustrial.
  • Més de 100 estats havien demanat anteriorment una formulació de més abast, és a dir, una eliminació gradual.
  • L'acord també inclou l'objectiu de triplicar la capacitat de les energies renovables d'aquí al 2030 i duplicar el ritme d'eficiència energètica durant aquest període.

Tot i això, el text també deixa obertes algunes portes, com ara l'ús continuat de gas i l'ús de tecnologies controvertides per emmagatzemar i capturar CO₂.

Què han dit? El president de la COP28, Sultan al-Jaber, s'ha referit a l'acord com a “paquet històric”. "Les generacions futures potser no saben els seus noms, però tindran un deute de gratitud amb cadascun de vosaltres", va dir al-Jaber.

  • La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha explicat que el text indica que "hem de deixar enrere els combustibles fòssils", i creu que hi ha referències molt rellevants sobre com fer-ho. 
  • El secretari general de l'ONU, António Guterres, també ha expressat la seva satisfacció a través de les xarxes socials en què ha qualificat l'acord com a “un moment decisiu en la lluita contra el canvi climàtic”.