Món Global
Migrants arribats a Lampedusa (Itàlia), esperant ordres de les autoritats italianes
Foto: Migrants arribats a Lampedusa (Itàlia), esperant ordres de les autoritats italianes | EFE
Immigració

La UE tanca un pacte migratori que endureix les condicions de recepció i d'asil

Temps de lectura: 2 minuts
Migrants arribats a Lampedusa (Itàlia), esperant ordres de les autoritats italianes
Foto: Migrants arribats a Lampedusa (Itàlia), esperant ordres de les autoritats italianes | EFE

Les negociacions al Parlament Europeu i el Consell han aconseguit tancar aquest dimecres un acord sobre el Pacte de Migració i Asil que reformarà la política comuna amb un enduriment del control a les fronteres exteriors de la Unió Europea.

Per què és important? Després de dos anys la UE ha aconseguit desbloquejar les negociacions sobre el Pacte Migratori i ho ha fet en un context en què la ultradreta pren cada vegada més força.

En detall: L'acord preveu reforçar els controls d'entrada i crear centres d'internament pròxims a les fronteres per poder fer retorns més ràpids.

  • Es preveu un mecanisme de solidaritat per repartir els migrants que arribin entre els 27 països membres, que serà obligatori i que es vol que beneficiï els estats que tenen més pressió migratòria.
  • L'objectiu és traslladar almenys 30.000 migrants cada any, però els països es podran negar a rebre part dels acollits a canvi d'una compensació de 20.000 euros per cada trasllat rebutjat o de mitjans o fons per valor equivalent.

Amb xifres: El 2022 es van detectar al voltant de 331.000 entrades irregulars a les fronteres exteriors de la UE, el nivell més alt des del 2016.

  • Des de principis d'any, a Espanya han arribat més de 41.000 (amb xifres fins al 31 d'octubre), i les Canàries assumeix més de la meitat.

Context: El pacte arriba en un escenari en què diversos països s'han posicionat durament respecte de la migració.

  • Hongria i Polònia abanderen el discurs més dràstic, però també Itàlia, tal com mostra el darrer acord aconseguit amb Albània.
  • També França o Alemanya han virat cap a postures més rotundes, en part fins i tot per frenar l'auge de la dreta radical.

Reaccions: Unes 200 entitats han signat un manifest en contra de la política de la UE que titllen de “racista, discriminatòria i hipòcrita”.

  • Les ONG defensen que l'acord no solucionarà res, ja que només pretén “limitar el dret a la mobilitat” de les persones en lloc de buscar "vies segures".
  •  Les ONG signants del manifest —entre les quals hi ha Oxfam Intermón, la Comissió Catalana d'Acció pel Refugi, ESCAS o FundiPau o Lafede.cat— retreuen que no s'hagi aconseguit introduir cap aspecte progressista a la futura legislació.

Categoria: Món Global