Món Global
Emmanuel Macron, president de França
Foto: Emmanuel Macron, president de França | Wikimedia Commons
França

Macron rega amb 230 milions l'agricultura francesa per apagar les protestes

Temps de lectura: 2 minuts
Emmanuel Macron, president de França
Foto: Emmanuel Macron, president de França | Wikimedia Commons

Emmanuel Macron ha anunciat ajuts per als agricultors francesos per valor de 230 milions d'euros. L'objectiu del president és aturar les protestes que hi ha arreu del país. 

Per què és important? La pressió dels agricultors ha anat en augment amb desenes de punts de bloqueig per tot el territori francès, especialment a les principals autopistes d'accés a París. 

Què en sabem? El Govern francès ha anunciat dues línies d'ajuda addicionals per als agricultors, que representen una suma total de 230 milions d'euros. 

  • Macron ha mostrat la seva determinació per aconseguir que la Unió Europea renunciï a les negociacions amb Mercosur en les condicions actuals.

Amb xifres.

  • El primer paquet, dotat de 150 milions d'euros, serà per a l'arrencada de vinyes. 
  • El segon, amb 80 milions d'euros, es destinarà, per una banda, a problemes específics de sectors que han patit crisis puntuals i, de l'altra, al pagament dels interessos de préstecs d'explotacions agrícoles el 2024.

En detall.

  • Pel que fa a l'arrencada de vinyes, les intervencions podran ser temporals o definitives i hauran de rebre el vistiplau de la Unió Europea.
  • El segon paquet es destinarà a crisis concretes que hagin patit determinades àrees geogràfiques del país, com per exemple, la malaltia del míldiu a certes regions vinícoles.

Què diuen? 

  • El ministre d'Economia i Finances, Bruno Le Maire ha assegurat que "França té prou força a Europa" per imposar la seva posició sobre Mercosur: "Aquest acord no es pot signar tal com està. I no se signarà".
  • El ministre d'Agricultura, Marc Fesneau, ha avançat que França té intenció de constituir una coalició amb Espanya i Itàlia per negociar a Brussel·les i ha reconegut que, en aquesta qüestió, "França està força sola".
  • Fesneau ha denunciat que les pràctiques agrícoles de certs productes als països de Mercosur incompleixen les regles sanitàries o mediambientals que s'imposen als agricultors a França. 

Previsió. Macron abordarà aquest dijous la qüestió sobre la negociació amb Mercosur en una reunió amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen a Brussel·les, coincidint amb la cimera extraordinària de la UE.

Categoria: Món Global