Món Global
Ursula Von der Leyen
Foto: Ursula Von der Leyen | European Parliament
Unió Europea

La UE es fa enrere: atura la llei que reduïa els pesticides a l'agricultura

Temps de lectura: 2 minuts
Ursula Von der Leyen
Foto: Ursula Von der Leyen | European Parliament

Brussel·les ha anunciat que aquest dimecres proposarà la retirada del reglament sobre l'ús sostenible de productes fitosanitaris. 

Per què és important? Les protestes del sector agrícola comencen a fer efecte i arriben les primeres cessions. 

Què en sabem? La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha promès aturar l'actual proposta i fer un nou esborrany que ha d'involucrar molt més el sector. 

  • La llei paralitzada pretenia suprimir, sense oferir alternatives eficaces, el 50% dels pesticides utilitzats per fer front a les plagues i malalties. 
  • Segons von der Leyen, el problema "segueix estant sobre la taula" i ha demanat "més diàleg" i "treballar plegats", així com evitar el "acusacions" per trobar la millor solució possible per a tothom. 

D'on venim? Aquest anunci arriba dies després de la reunió que Von der Leyen va mantenir amb el sector agrari, representat pel COPA-COGECA, inclosa l'organització espanyola ASAJA, en el context de les mobilitzacions agràries a Europa.

  • El Ple del Parlament Europeu ja havia rebutjat el 22 de novembre l'informe de la proposta de la Comissió d'aquest reglament sobre l'ús de pesticides. 

Què ha dit? La presidenta es planteja, aixi, "fer una nova proposta molt més madura, amb involucració de les parts interessades". 

  • "La llei ha estat rebutjada pel Parlament i ja no hi ha progrés tampoc al Consell. Per això, proposaré retirar la proposta", ha afirmat.
  • Von der Leyen ha insistit en quin ha de ser l'objectiu a partir d'ara: "Necessitem analitzar la situació junts, compartir idees i desenvolupar escenaris per al futur. Necessitem avançar més enllà dels debats polaritzats i crear confiança". 
  • "Els nostres agricultors només invertiran en el futur si poden viure de les seves terres. I només podran continuar vivint de les seves terres si aconseguim junts els nostres objectius climàtics i ambientals", ha advertit. 
  • "L'agricultura necessitarà un model més sostenible de producció per continuar sent rendible", ha conclòs.

Reacció. ASAJA ha mostrat la seva satisfacció perquè "la presidenta de la Comissió Europea comença a complir les promeses fetes la setmana passada a les agrupacions agrícoles". 

  • "Som els primers que volem fer servir menys productes fitosanitaris" però "per nosaltres aquest reglament era una barbaritat ideològica sense base científica", han denunciat.