Món Global
Exterior de l'església on se celebra el funeral de Navalni
Foto: Exterior de l'església on se celebra el funeral de Navalni
Rússia

Llargues cues per assistir al funeral de Navalni a Moscou tot i la pressió del Kremlin

Temps de lectura: 2 minuts
Exterior de l'església on se celebra el funeral de Navalni
Foto: Exterior de l'església on se celebra el funeral de Navalni

Milers de persones es concentren a l'exterior de l'església russa on se celebrarà aquest divendres el funeral del líder opositor rus Aleksei Navalni. 

Per què és important? Navalni va morir el passat 16 de febrer a la presó on complia condemna. Era considerat el principal opositor al president de Rússia, Vladímir Putin, i de les polítiques del Kremlin.

Situació actual: Aquest divendres centenars de persones s'han reunit als afores de l'església on se celebra el funeral de Navalni. Malgrat el fort desplegament policial al voltant de l'edifici religiós, s'han creat llargues cues per poder accedir a l'acte fúnebre. 

  • Els assistents que s'han acostat a l'església de Moscou han rebut el fèretre de l'opositor rus mort entre aplaudiments i corejant el seu nom. 
  • El govern rus ha advertit que tota reunió no autoritzada per la mort del líder de l'oposició viola la llei. 

En detall: La dona de Navalni, Yulia Navalnaya, ha mostrat el seu agraïment a través d'un missatge a les xarxes socials a totes les persones que han volgut acotar-se per acomiadar-se de l'opositor rus: "Gràcies a tots els que heu vingut i seguiu venint".

D'on venim: El funeral de Navalni va crear molta tensió entre els seus familiars i el Kremlin. La mare de l'opositor rus, Liudmila Navalnaya, va reconèixer que va poder veure el cos del seu fill, però ha acusat els investigadors d'intentar fer-li xantatge per enterrar-lo en secret.

  • Va denunciar que les autoritats es negaven a lliurar-li el cos sense vida de Navalni: "Segons la llei, m'haurien d'haver entregat el cos d'Alexei immediatament. En canvi, m'estan fent xantatge i dient-me on, quan i com han d'enterrar Alexei. És il·legal. Reben ordres del Kremlin", ha assegurat.
  • Finalment, la família ha pogut celebrar un funeral en una de les esglésies de la capital russa. 

Context: La mort del polític està envoltada d'incògnites encara sense resoldre. L'equip de Navalni ha informat que el certificat de defunció de l'opositor rus explica que va morir per causes naturals. No obstant això, els seus seguidors i familiars estan convençuts que es tracta d'un assassinat per part del Kremlin. 

Categoria: Món Global