Món Global
Herzi Halevi, cap de l'Estat Major de les FDI
Foto: Herzi Halevi, cap de l'Estat Major de les FDI | FDI
Conflicte

El món pendent d'una resposta d'Israel a l'Iran que amenaça de detonar el conflicte al Pròxim Orient

Temps de lectura: 2 minuts
Herzi Halevi, cap de l'Estat Major de les FDI
Foto: Herzi Halevi, cap de l'Estat Major de les FDI | FDI

El món està pendent de la possible resposta d'Israel a l'atac inèdit de l'Iran sobre el seu territori. Les primeres informacions apunten que la reunió amb el gabinet de guerra d'Israel ha acabat sense acord sobre com respondre a l'atac.

Per què és important? Ara, totes les mirades estan posades a la nova acció que podria tenir Israel i que aquesta alimenti una escalada bèl·lica més greu i difícil de contenir.

Situació actual: Aquesta matinada, el govern de Benjamin Netanyahu ha aixecat les restriccions que va imposar a la població arran de l'atac de dissabte a la nit amb 300 drons iranians. 

  • Sembla, doncs, que Israel hauria cedit a la pressió dels Estats Units, partidaris de la contenció i que van deixar clar que no donarien suport a un contraatac.

Tot i això, encara es tem que una nova acció d’Israel. Les declaracions del ministre de Defensa israelià, Benny Gantz, no van ser particularment optimistes: "Això no ha finalitzat", advertia aquest diumenge a Teheran.

  • El membre del gabinet de crisi israelià, Benny Gantz, assegura que construiran una "coalició regional" per estudiar què fer. Ara bé, de moment refreden que sigui imminent.
  • Per la seva banda, el president israelià Isaac Herzog assegura que l'atac és una declaració de guerra. "Estem considerant totes les opcions per protegir i defensar la nostra gent. No estem buscant una guerra".

Visió global. 

  • El president dels Estats Units, Joe Biden, principal aliat d'Israel, ha advertit Netanyahu que no participarà en un possible contraatac.
  • Pel que fa a la comunitat internacional, les Nacions Unides fan una crida a aturar aquest increment de la tensió al Pròxim Orient.
  • Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea analitzaran dijous, aquesta escalada de tensió, en una cimera a Brussel·les.

Context: L'Iran llançava un atac de més de 300 drons i míssils balístics i de creuer contra Israel aquest cap de setmana.

  • Les defenses israelianes, però, van destruir el 99% dels drons i míssils iranians que van arribar de matinada sobrevolant Jerusalem i diverses poblacions del país.
  • Segons dades del mateix exèrcit israelià, una base militar va rebre l'impacte d'alguns projectils, tot i que no hauria patit danys greus, i una nena va resultar ferida.
  • L'atac iranià és en resposta al bombardeig israelià contra la seva ambaixada a Damasc a primers d'abril, en què van morir 13 persones.
Categoria: Món Global
Etiquetes: Guerra Iran Israel ONU