Cultura i Pantalles
Les presentadores d'Eurovisió 2023
Foto: Les presentadores d'Eurovisió 2023 | RTVE
Eurovisió

Podemos vol expulsar Israel d'Eurovisió i xoca amb la postura de RTVE

Temps de lectura: 3 minuts
Les presentadores d'Eurovisió 2023
Foto: Les presentadores d'Eurovisió 2023 | RTVE

Podemos ha presentat una iniciativa al Congrés dels Diputats per demanar l'expulsió d'Israel al festival d'Eurovisió. 

Per què és important? Des de l'inici de l'escalada de violència a Palestina, la formació morada ha mantingut una postura molt crítica i de denúncia contra Israel. Podemos demana amb insistència que el govern espanyol reconegui Palestina com un estat. 

Situació actual: La secretaria general i diputada de Podemos, Ione Belarra, ha presentat una proposició de llei per debatre al Congrés l'expulsió d'Israel a Eurovisió. 

  • El document presentat pel partit demana al govern de Pedro Sánchez, al ministeri d'Assumptes Exterior, a la Unió Europea i a RTVE que treballin per expulsar Israel del famós festival de música. 

Context: La proposta de Podemos arriba després que la Unió Europea de Radiodifusió (UER), encarregada de l'organització d'Eurovisió, hagi reafirmat el seu compromís en el fet que Israel sigui participant del certamen que se celebra aquest 2024. 

  • L'organització europea justifica la participació del país dient que Eurovisió és un "esdeveniment apolític", tot i vetar Rússia en les anteriors edicions. 

En detall: En el document que ha presentat Podemos recorda que un dels principis del festival, i així ho apunten els seus organitzadors edició rere edició, és que "Eurovisió es basa en la cooperació i pretén unir als països participants a través de la música, independentment de les diferències culturals o lingüístiques". 

  • És per aquest motiu que la formació morada ha apuntat que "aquests valors i aquests objectius es fan incompatibles amb la participació d'Israel". 
  • "Resulta preocupant que un aparador com el que representa Eurovisió serveixi per blanquejar de cara milions d'espectadors i espectadors a l'Estat sionista d'Israel. Màxim quan, el 2022, la UER va decidir expulsar Rússia del certamen després de la invasió d'Ucraïna”, detalla el document presentat. 

A més: Podemos també carrega contra la ràdio i televisió pública espanyola. El partit denuncia que la postura de RTVE només "s'ha limitat a confirmar la seva participació i a remetre la posició oficial de la UER". 

  • Durant els últims dies i coincidint amb la celebració del Benidorm Fest, el festival per escollir representant espanyol per a Eurovisió, una presentadora de RTVE s'ha pronunciat sobre el tema, deixant en evidència a RTVE. 
  • Inés Hernand, una de les presentadores del festival espanyol, ha condemnat els atacs a Gaza i s'ha desmarcat de la posició oficial de RTVE: “Està sent una matança, un genocidi, i jo com a persona individual exigeixo l'alto el foc", va dir Hernand durant una roda de premsa.
  • "Que Israel participi en el festival d'Eurovisió quan Rússia va ser vetada per circumstàncies semblants… deixa entreveure una altra sèrie de qüestions que té a veure amb el capital”, va assegurar la presentadora i influencer.