Open Melon
Els exconsellers presos a la sortida de Lledoners després de ser indultats
Foto: Els exconsellers presos a la sortida de Lledoners després de ser indultats
Independentisme

"Ens hem begut l'enteniment": un dirigent de Junts defensa Junqueras

Els exconsellers presos a la sortida de Lledoners després de ser indultats
Foto: Els exconsellers presos a la sortida de Lledoners després de ser indultats

Un conseller del Govern de Carles Puigdemont surt a la defensa del líder d'ERC, Oriol Junqueras, després que manifestants l'hagin increpat durant la concentració independentista d'aquest dijous. 

Què sabem? El líder republicà ha estat escridassat i xiulat mentre abandonava la protesta independentista contra la cimera hispano-francesa a Barcelona.

  •  Desenes de persones han increpat Junqueras quan marxava de la concentració entre crits de "fora", "traïdor, et volem a la presó". 

Què diu? El polític de Junts Josep Rull, i excompany de Govern amb Junqueras, ha defensat a l'exvicepresident dels insults que ha rebut durant la manifestació.

  • En un tuit al seu compte personal, el polític de Junts ha acusat els que han cridat a Junqueras d'haver-se "begut l'enteniment" per haver escridassat al polític d'Esquerra i desitjar-li la presó.
  • ERC ha estat durament criticada per assistir a la manifestació i, alhora, que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, rebés els presidents espanyol i francès. 
  • Una de les veus més crítiques amb el president i la formació republicana ha estat l'expresidenta del Parlament, Laura Borràs, que durant la manifestació ha celebrat la unitat de l'independentisme a la cimera, però ha llançat un dard: "Qui decideixi si pot estar a processó i repicant haurà d'explicar aquesta decisió".

D'on venim: Rull i Junqueras van ser consellers del Govern de l'expresident Carles Puigdemont. Tots dos van entrar a presó per la celebració del referèndum. 

  • El Tribunal Suprem va condemnar Josep Rull, exconseller de Territori i Sostenibilitat, a 10 anys i mig de presó pel delicte de sedició. 
  • Oriol Junqueras, exvicepresident de la Generalitat, va ser condemnat a 13 anys de presó pels delictes de sedició i malversació.

En detall: La manifestació del front independentista en contra de la cimera entre Pedro Sánchez i Emmanuel Macron ha reunit 6.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 30.000, segons els organitzadors

  • Els milers de persones s'han reunit a les fonts de Montjuïc, sota el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), i han ocupat una gran part de l'Avinguda Maria Cristina de la capital catalana.