Open Melon
Protestes a Madrid contra Ayuso
Foto: Protestes a Madrid contra Ayuso | Ricardo Rubio / Europa Press
Madrid

VÍDEO: Tensió a l'acte de reconeixement d'Ayuso com a alumna il·lustre de la Complutense

Temps de lectura: 3 minuts
Protestes a Madrid contra Ayuso
Foto: Protestes a Madrid contra Ayuso | Ricardo Rubio / Europa Press

Desenes de persones s'han concentrat aquest dimarts a la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), per protestar contra el nomenament de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, com alumna il·lustre.

Per què és important? El nomenament és polèmic perquè ha aixecat les crítiques d ela comunitat universitària, tant de professors com d'alumnes; a més, no es va sotmetre a votació, com sí es fa amb la resta.

Què en sabem? 

  • Hi ha hagut un fort dispositiu policial, compost de diversos anells de pas, que ha impedit que els manifestants s'acostessin a l'edifici i només ha permès l'accés a persones acreditades i estudiants amb carnet.
  • 'Ayuso d'il·lustre no té res', 'Visca la lluita de les sanitàries', 'Ni un euro més per a la privada' i 'Les il·lustres estan fora' han estat algunes de les proclames dels concentrats, entre els quals hi havia estudiants, docents i treballadors de la UCM.
  • Aquesta tensió també s'ha traslladat a l'interior de l'edifici. De fet, la presidenta ha estat rebuda amb crits en tots dos sentits.
  • D'una banda, un grup d'assistents, liderats pel president de Nuevas Generaciones de Madrid, Ignacio Dancausa, han llançat consignes com 'Presidenta, presidenta', 'Majoria absoluta', 'Llibertat' i 'Comunista el que no voti', que han estat respostes per un altre sector al crit de 'Fora feixistes de la universitat'.

El més destacat: A l'acte, també ha intervingut l'alumna amb major nota de Comunicació Audiovisual (9,28), Elsa Lozano.

  • Lozano ha estat molt clara en el seu discurs i ha dit que aquest premi no el vol "absolutament per a res".
  • "No sé qui ha decidit que jo soc la millor de la promoció, suposo que la mateixa persona que li donarà avui el premi a la senyora Ayuso", ha declarat.
  • L'alumna ha sostingut que ella vol que se li doni més nom a ells perquè són "il·lustres de veritat" i ha tingut un reconeixement per als seus professors.
  • "Ayuso 'pepera' els il·lustres estan fora", ha conclòs Lozano.

Què ha dit? Per la seva banda, Ayuso ha aprofitat les crítiques per part dels concentrats per reivindicar una universitat "de tots".

  • A la seva intervenció, Ayuso ha recordat els seus temps universitaris "màgics" i ha fet èmfasi en el fet que sempre ha tornat a la UCM "com una més".

Context: El rectorat de la universitat va anunciar a mitjans de desembre que atorgaria a la presidenta Ayuso aquest reconeixement, destinat a exalumnes de la facultat.

  • El rector Joaquín Goyache va decidir proposar el nom d'Ayuso saltant-se la votació de la Junta de la Facultat de Ciències de la Informació del passat 7 de novembre, en què van ser aprovats la resta de reconeixements: a l'escriptor Arturo Pérez-Reverte, a la periodista Almudena Ariza...
  • L'anunci va aixecar tal onada d'indignació que va sorgir un moviment contra el nomenament, en forma de recollida de firmes. En tres dies van aconseguir més de mil de firmes, apunta 'elDiario.es'.

Categoria: Open Melon