Open Melon
'Pelelemont', el ninot que ha creat polèmica
Foto: 'Pelelemont', el ninot que ha creat polèmica | Twitter / @CulturaTurism
Puigdemont

Polèmica amb el 'Pelelemont': cremen a Jaén un ninot que representa a Puigdemont

Temps de lectura: 2 minuts
'Pelelemont', el ninot que ha creat polèmica
Foto: 'Pelelemont', el ninot que ha creat polèmica | Twitter / @CulturaTurism

Polèmica a Jaén per un ninot que fa referència a Carles Puigdemont i que ha guanyat un concurs convocat per l'Ajuntament de la ciutat. 

Què en sabem? L'ajuntament de la localitat andalusa ha encetat aquest any per Sant Antoni Abad el 'I Concurso Municipal de Peleles de Lumbres de San Antón'.

  • El 'pelele' guanyador ha estat un ninot anomenat Pelelemón, amb una clara semblança a l'expresident Carles Puigdemont. 
  • La figura, com marca la tradició, ha estat cremada posteriorment. Una acció que ha generat polèmica a les xarxes socials perquè hi ha qui considera que l'acció incita l'odi. 
  • Sota el lema 'Vull ser indultat', el ninot de Puigdemont anava amb vestit, corbata, perruca i un maletí ple de diners. 

 

Què diuen? Els creadors del ninot han assegurat que "reflecteix una crítica social contra aquestes persones oportunistes que pensen que poden realitzar accions al marge de la llei en benefici propi i quedar impunes davant la justícia, valent-se del seu estatus, posició econòmica o situació política".

  • A més, diuen que la titella no representa "cap persona o partit polític concret", malgrat "la semblança en nom i aspecte a un personatge concret del panorama polític actual".
  • Després que s'hagi viralitzat a les xarxes socials, el primer tinent d'alcalde de Jaén, Manuel Carlos Vallejo, s'ha mostrat aliè a les crítiques i ha celebrat la festivitat: "estem molt satisfets per haver recuperat aquesta tradició tan nostra. La idea és mantenir aquesta iniciativa cada any".

La polèmica no s'ha fet esperar. Els usuaris de les xarxes han criticat que "a les bases es prohibia tractar temes polítics". 

  • "Però després posem el crit el cel quan es fa paròdia de la Verge del Rocío. Sense vergonya", ha compartit un altre.