Política
Carles Puigdemont
Foto: Carles Puigdemont | Wikimedia Commons
Amnistia

García-Castellón acorrala Puigdemont: diu que ha comès delictes que no es poden aministiar

Temps de lectura: 2 minuts
Carles Puigdemont
Foto: Carles Puigdemont | Wikimedia Commons

El jutge de l'Audiència Nacional que instrueix la causa de 'Tsunami Democràtic', Manuel García Castellón, ha tornat a contraatacar i ara intenta excloure a l'expresident Carles Puigdemont de l'amnistia. 

Per què és important? Junts, ERC i PSOE van acordar aquest dimarts que els actes tipificats de terrorisme quedaran fora de l'amnistia només si han causat "violacions greus de drets humans", és a dir, en cas de mort o tortura.  

En detall: García Castellón ha assenyalat que les greus lesions que van patir dos policies als aldarulls posteriors a la sentència del Procés són "incompatibles amb el dret a la vida i integritat física reconegudes a l'article 15 de la Constitució, i l'article 2 del Conveni Europeu de Drets Humans". 

  • Es dona la circumstància que aquest article concret del Conveni Europeu és un dels exclosos expressament a la llei d'amnistia després de l'última modificació, encara que aquesta violació dels drets humans ha de ser "manifesta" i "amb intenció directa", segons recull l'esmena.
  • El jutge apunta que un dels agents va patir un fort cop a la part superior del casc, causat per un objecte contundent llançat per un dels participants en les manifestacions. Com a conseqüència de l'impacte, el casc es va fracturar i l'agent es va desplomar inconscient, patint una sèrie de lesions que l'han inhabilitat per a l'exercici de la seva professió.
  • Entre els qui podrien resultar responsables d'aquestes agressions es troba l'expresident Carles Puigdemont, diu el jutge. "No es pot minimitzar aquesta acció ni el resultat greu que va ocasionar, incompatible amb el dret a la vida i integritat física reconegudes a l'art. 15 de la Constitució". 

Què esperar? El magistrat afirma que Puigdemont “sembla assumir la possibilitat que es poguessin haver produït víctimes mortals". Per això, acaba de dictar una nova interlocutòria que obre una via per no amnistiar Carles Puigdemont i la resta d'investigats.