Open Melon
La periodista Àngels Barceló a Santiago de Compostel·la
Foto: La periodista Àngels Barceló a Santiago de Compostel·la | @La_Ser
Eleccions

Àngels Barceló i l'errònia predicció a les eleccions a Galícia: "La incertesa és total"

Temps de lectura: 3 minuts
La periodista Àngels Barceló a Santiago de Compostel·la
Foto: La periodista Àngels Barceló a Santiago de Compostel·la | @La_Ser

L'errònia predicció d'Àngels Barceló sobre la nit electoral a Galícia minuts abans de l'escrutini provoca una riuada de crítiques cap a la periodista de la cadena SER. 

Per què és important? El PP ha arrasat als comicis gallecs. El popular Alfonso Rueda ha aconseguit revalidar la cinquena majoria absoluta popular a Galícia. El partit d'Alberto Núñez Feijóo agafa força i confirma la seva tendència a l'alça. 

Què diu Àngels Barceló? A pocs minuts perquè els col·legis electorals gallecs tanquessin les portes, la periodista catalana Àngels Barceló començava un programa especial per fer el seguiment de la nit electoral i l'escrutini dels vots en els comicis gallecs. 

  • L'estrella de la SER, en directe des de la Praza do Obradoiro de Santiago de Compostel·la, va donar la benvinguda a l'especial informatiu fent una predicció del que podria passar durant les pròximes hores, abans de conèixer el resultat definitiu dels comicis. 
  • Barceló començava el seu discurs assegurant que els sondejos i les enquestes apuntaven que "mai el resultat havia estat tan obert i incert" en unes eleccions gallegues, tot i que la majoria de baròmetres asseguraven una victòria àmplia, i amb majoria absoluta, pel candidat del PP. Tot i això, la periodista va apostar per la seva predicció personal, i totalment errònia com es va confirmar en acabar la nit. 
  • "Pretenia el PP reforçar el lideratge de Feijóo amb aquest avançament electoral després de recuperar bona part del poder autonòmic i municipal. I després de l'ensopegada de les generals, on els populars no van aconseguir conformar una majoria parlamentària, però les coses no li han sortit al PP com les havia imaginat i l'ambient no és el de la victòria indiscutible que ells mateixos havien pronosticat", afirma Barceló en el seu discurs. 
  • "Les enquestes que hem conegut fins a última hora no dubten de la victòria popular del candidat Alfonso Rueda", reconeix la periodista i assegura que "no està tan clar que pugui revalidar la majoria absoluta i pot anar de molt poc, un grapat de vots traduïts en un escó més o en un escó menys".
  • "Així que la incertesa és total. Si Rueda es juga la presidència, Feijóo es juga el fet de poder apuntalar el seu lideratge. Així que per primer cop en molt temps, no és el candidat en Galícia, però en ell recaurà el pes del que pugui passar".
  • La periodista arriba a afirmar en l'emissió radiofònica que "el BNG toca la presidència amb la punta dels dits", abans de donar pas a la resta del programa electoral. 

Context: Els sondejos i baròmetres donaven la victòria del PP a Galícia, cap d'ells apuntava que els populars no fossin la primera força en els comicis. A més, la majoria d'ells donaven una majoria absoluta al candidat Alfonso Rueda. 

En xifres: Finalment, el PP ha obtingut la seva cinquena majoria absoluta consecutiva amb 40 escons al Parlament de Galícia. La segona força més votada, lluny dels populars, ha estat el BNG amb 25 diputats. 

  • El PSdeG-PSOE ha obtingut 9 diputats, cinc menys que en les últimes eleccions. Uns resultats molt dolents per Pedro Sánchez que confirmen el fracàs dels partits de l'executiu espanyol.
  • La formació Democràcia Ourensana irromp a la cambra autonòmica amb 1 diputat.
  • Vox, Sumar i Podemos es queden sense representació al Parlament amb seu a Santiago de Compostel·la.