Open Melon
El ministre Ernest Urtasun, a l'acte de lliurament de les distincions
Foto: El ministre Ernest Urtasun, a l'acte de lliurament de les distincions | X / @culturagob
Premis

Polèmica: Ernest Urtasun, feliç fent de ministre en un acte amb els Reis i ramaders taurins

Temps de lectura: 3 minuts
El ministre Ernest Urtasun, a l'acte de lliurament de les distincions
Foto: El ministre Ernest Urtasun, a l'acte de lliurament de les distincions | X / @culturagob

El Ministeri de Cultura ha distingit la trajectòria de 32 personalitats i entitats amb les Medalles d'Or al Mèrit a les Belles Arts. La cerimònia de lliurament s'ha fet a Cadis aquest dimecres amb la presència, molt criticada, del ministre Ernest Urtasun.  

Per què és important? La polèmica s'ha produït perquè, durant l'acte, un dels reconeixements s'ha atorgat a Ganadería Miura, una de les ramaderies de 'toros' més importants d'Andalusia i, a més, amb l'acompanyament dels Reis d'Espanya. 

Què en sabem? Sembla que per al també portaveu de Sumar, ni la tauromàquia ni la monarquia han estat motius suficients per fer cap gest polític de desconformitat.

  • El ministre català ha saludat i aplaudit els ramaders Antonio i Eduardo Miura quan han pujat a l'escenari per recollir el premi, que els ha lliurat la reina Letícia. 
  • Aquest fet no ha agradat gens a persones políticament properes a Urtasun, alhora que ha estat aprofitat per la dreta per acarnissar-se contra les seves opinions antitaurines. 
  • A les xarxes socials també han aparegut defensors d'Urtasun que han justificat la seva presència a l'acte assegurant que la decisió sobre aquests premis la va prendre l'anterior ministre de Cultura, Miquel Iceta. 

D'on venim? “Considerem que la tortura animal no pot ser considerada cultura”, constava en una declaració antitaurina que Urtasun va signar el 2016 com a eurodiputat. I com aquesta moltes d'altres. 

  • De fet, Sumar incorporava dins el seu programa electoral suprimir el finançament públic per a espectacles que impliquin el maltractament o la mort d'animals. 

Reaccions. Pablo Iglesias ha estat un dels que s'ha volgut fer ressò de la notícia, en una acció que cal emmarcar dins la guerra entre Podemos i Sumar.

  • Molt oportuna la foto: el moment en què Urtasun dona la mà a Antonio i Eduardo Miura. 

Amb detall. En el comunicat difós per Moncloa es defineix Ganadería Miura d'aquesta manera: 

  • "Possiblement sigui la ramaderia de bous més llegendària de la història de la Tauromàquia. Especialment destacable és la fidelitat d'aquesta casa als seus orígens, ja que, al llarg de la seva trajectòria gairebé bicentenària, ha mantingut invariable un encast singular associat a valors com la bravura, l'emoció i la bellesa del toro de lídia".

Context. Les Medalles d'Or al Mèrit a les Belles Arts s'atorguen a personalitats i entitats que han destacat en el camp de la creació artística i cultural o que han prestat serveis en el foment, el desenvolupament o la difusió de l'art, la cultura i la conservació del patrimoni artístic.

  • Durant l'acte, també s'han lliurat distincions al director de cinema Karra Elejalde, a l'actriu Carme Elías, al director teatral Mario Gas als cantants María Jiménez i Víctor Manuel, entre d'altres. 

Vídeo de l'entrega de premis

Categoria: Open Melon