Cultura i Pantalles
Pablo Iglesias
Foto: Pablo Iglesias | Instagram / @iglesiasturrionpablo
Polèmica

La crisi a RTVE amaga una nova guerra entre Sumar i Podemos: el fitxatge de Pablo Iglesias

Temps de lectura: 3 minuts
Pablo Iglesias
Foto: Pablo Iglesias | Instagram / @iglesiasturrionpablo

El fitxatge de Pablo Iglesias per part de Televisió Espanyola no agrada gens als de Sumar. La televisió pública vol l'exlíder de Podemos com a col·laborador habitual al programa 'Mañaneros', una operació que Yolanda Díaz troba molt sospitosa. 

Per què és important? Sumar creu que darrere d'aquest fitxatge hi podria haver una maniobra de Pedro Sánchez i del mateix Pablo Iglesias per debilitar Yolanda Díaz.  

A més, també Podemos veu una mà negra darrere la crisi que travessa la cúpula de RTVE: sospita que Sumar ha donat suport a la destitució inesperada del director de Continguts de la cadena, José Pablo López, per la seva afinitat als socialistes, alhora que per frenar el fitxatge d'Iglesias. 

D'on venim? El Consell d'Administració de RTVE ha anunciat aquest dimarts que ha retirat la confiança a la presidenta interina, Elena Sánchez Caballero.

  • Aquesta decisió s'ha produït just després que el mateix Consell d'Administració, amb el suport de la presidenta, hagin cessat José Pablo López com a director de Continguts de la Corporació.

Què en sabem? Les relacions entre el PSOE i Sumar no passen per un bon moment.

  • El conflicte entre les dues formacions s'estaria fent evident en forma de guerra interna a RTVE. 
  • Una Yolanda Díaz molt debilitada i distanciada del PSOE podria estar obrint camí a Podemos per refer ponts amb Pedro Sánchez. 
  • Fitxar Pablo Iglesias i garantir la seva presència mediàtica a la televisió pública podria ser un primer gest dels socialistes cap a Podemos. 

Situació actual. El Consell d'Informatius de TVE i RNE ha demanat aquest dimecres als partits polítics representats a les Corts Generals que acabin amb la situació de «desgovern» i d'«incertesa absoluta» de la ràdio i la televisió públiques. 

Com a resposta a l'actual crisi, el Consell d'Administració ha nomenat Concepción Cascajosa, nova presidenta provisional de RTVE.

Context. Sembla, per tant, que darrere de la crisi a RTVE hi ha molt més que el fitxatge de David Broncano i el programa 'La Resistencia', tal com s'havia dit en un primer moment. De tota manera, aquesta guerra també es manté oberta encara. 

  • La polèmica va començar quan les productores del programa, El Terrat i Encofrados Encofrasa, van exigir a RTVE signar un contracte tancat de tres anys, amb un cost de 42 milions d'euros.
  • Bona part del Consell i també Elena Sánchez, es van negar rotundament a aquesta primera oferta que, en canvi, sí defensava José Pablo López.  
  • Davant aquesta situació, es va fer un contraoferta que implicava un any de contracte subjecte als resultats d'audiència i amb possibilitat de renovació. 
  • Les productores de 'La Resistencia' van rebutjar aquesta contraproposta. 
  • El Consell d'Administració de RTVE té previst decidir aquest dimecres si dona suport a l'última alternativa presentada per la Direcció.
  • La proposta suposaria contractar el programa per dos anys, amb opció de cancel·lació després del primer any d'emissió si no s'arriba al 7,5% d'audiència mitjana.