Cultura i Pantalles
David Broncano, presentador de 'La Resistencia'
Foto: David Broncano, presentador de 'La Resistencia' | Instagram / @laresistencia

Escàndol: El fitxatge de Broncano acaba amb una tempesta política a RTVE i una doble destitució

Temps de lectura: 3 minuts
David Broncano, presentador de 'La Resistencia'
Foto: David Broncano, presentador de 'La Resistencia' | Instagram / @laresistencia

La controvèrsia pel fitxatge de David Broncano i del programa que presenta a Movistar +, 'La Resistencia', li ha sortit molt car a l'equip directiu de RTVE. La presidenta de l'ens públic, Elena Sánchez, i el director de continguts, José Pablo López, han mantingut posicions contraposades durant el període de negociacions. Però el conflicte entre tots dos càrrecs ha acabat sense vencedors: el Consell d'Administració de RTVE ha decidit aquest dimarts destituir la presidenta i ho ha fet poc després que ella hagi cessat el director de Continguts Generals de la corporació pública, qui més entusiasme havia mostrat pel fitxatge de Broncano. 

Per què és important? El conflicte entre tots ha acabat sent, en el fons, una batalla política. El director de continguts era una figura molt propera al PSOE i els socialistes no li haurien perdonat a la presidenta que l'hagi cessat. 

D'on venim? Durant setmanes hi ha hagut al Consell d'Administració una guerra visceral pel fitxatge del presentador i del programa. 

  • La polèmica va començar quan les productores del programa, El Terrat i Encofrados Encofrasa, van exigir a RTVE signar un contracte tancat de tres anys, amb un cost de 42 milions d'euros.
  • Bona part del Consell i també Elena Sánchez, es van negar rotundament a aquesta primera oferta que, en canvi, sí defensava José Pablo López.  
  • Davant aquesta situació, es va fer un contraoferta que implicava un any de contracte subjecte als resultats d'audiència i amb possibilitat de renovació. 
  • Les productores de 'La Resistencia' van rebutjar aquesta contraproposta. 

Què en sabem? Fonts de la televisió pública assenyalen la "pèrdua de confiança" com a causa de la destitució d'Elena Sánchez.

  • La decisió de la destitució de López s'ha pres amb els vots a favor de la pròpia presidenta, juntament amb els tres consellers del PP i el conseller proper a Sumar.
  • En el cas de la destitució de la presidenta, ha estat possible amb els vots a favor del PSOE i del PP. 

Els motius. La falta de sintonia entre tots dos s'havia convertit en irreversible i molt difícil de gestionar.  

  • Tenien visions estratègiques molt diferents: si bé la presidenta era defensora d'una radiotelevisió més tradicional i de servei públic, el director de continguts era més favorable a competir en audiència amb les cadenes privades.  

Previsió. El Consell d'Administració de RTVE té previst decidir aquest dimecres si dona suport a l'última alternativa presentada per la Direcció.

  • La proposta suposaria contractar el programa per dos anys, amb opció de cancel·lació després del primer any d'emissió si no s'arriba al 7,5% d'audiència mitjana.

Context. Amb aquesta operació, RTVE busca competir amb un programa incombustible: 'El Hormiguero' de Pablo Motos.

  • Aquest programa es va estrenar a Cuatro el 2006 però el 2011 va fer al salt a Antena 3, on continua en emissió diària. 
  • 'La Resistencia' es va estrenar l'1 de febrer de 2018 i sempre s'ha difós a Movistar +, cosa que ara podria canviar.