Política
Ada Colau i Yolanda Díaz durant un acte
Foto: Ada Colau i Yolanda Díaz durant un acte
COMUNS

Guerra entre Colau i Díaz: la mala relació entre elles enfronta la ministra a Sánchez

Temps de lectura: 2 minuts
Ada Colau i Yolanda Díaz durant un acte
Foto: Ada Colau i Yolanda Díaz durant un acte

L’ambient dins el govern de coalició a Espanya és cada dia més tens. I ara no és només per culpa dels partits independentistes, que tenen la clau de la governabilitat i l’estabilitat, tot i que la mala maror també té a veure amb Catalunya. Es tracta del paper que juga l’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que segons fonts del PSOE i de Sumar consultades pel Principal “sembla que s’hagi proposat rebentar-ho tot”. De fet, Pedro Sánchez i Yolanda Díaz estan enfrontats per culpa seva.

Per què és important? La mala relació entre elles ha provocat l’avançament electoral a Catalunya, en un moment delicat pel PSC amb l’aprovació de l’amnistia en plena campanya, i provocarà també que l’alcalde de Barcelona, el socialista Jaume Collboni, es quedi sense pressupostos. Aquests dos moviments, decidits pels Comuns i especialment per part de Colau, han molestat al PSOE i a Pedro Sánchez. El president acusa la seva vicepresidenta de “no exercir cap tipus de lideratge ni de control sobre els seus”.

D’on venim? Tot i que Colau va formar part del procés fundacional de Sumar, la formació que lidera Yolanda Díaz, l’exalcaldessa de Barcelona mai s’ha significat especialment amb el lideratge de la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social.

  • De fet, segons va explicar la líder dels Comuns, ella mateixa va renunciar a formar part del Consell de Ministres.

Els motius. La tensió entre Colau i Díaz té molt a veure, expliquen persones properes a elles, amb el poder en l’espai polític que representen. És, diuen, “molt similar a l’enfrontament que en el seu moment van tenir Yolanda i Pablo Iglesias”.

  • L’aleshores batllessa de Barcelona i la ministra van anar juntes amb un mateix objectiu: acabar amb el fundador de Podem. Però ara ambdues tenen aspiracions que xoquen. 

Què esperar?  Malgrat aquestes tensions, per ara, no cal témer per la coalició entre el PSOE i Sumar i l’estabilitat de la legislatura. Com a mínim fins després de les eleccions catalanes. En això coincideixen fonts dels dos partits, tot i que reconeixen que “la relació és molt tensa”. A diferència de l’anterior mandat, quan Podem ho airejava tot, ara no obstant intenten no fer públics els problemes interns.

Categoria: Política
Etiquetes: Guerra Europa Rússia