Política
Yolanda Díaz, ministra de Treball
Foto: Yolanda Díaz, ministra de Treball | Instagram / @diaz_yolanda_
LGBTIQ+

Yolanda Díaz prioritzarà la cerca de feina per a persones LGTBI, sense que ho puguin demostrar

Temps de lectura: 2 minuts
Yolanda Díaz, ministra de Treball
Foto: Yolanda Díaz, ministra de Treball | Instagram / @diaz_yolanda_

Yolanda Díaz pretén activar un registre "voluntari" i "confidencial" amb l'orientació sexual de les persones desocupades. L'objectiu de la ministra de Treball és que la nova Llei d'Ocupació prevegi donar prioritat a les persones que es declarin LGTBI a l'hora de buscar feina. 

Per què és important? La vicepresidenta segona del govern espanyol ha anunciat aquesta mesura a través de les xarxes socials, creant una gran incertesa perquè no ha especificat de quina manera els serveis públics d'ocupació podran corroborar l'orientació sexual del demandant. 

D'on venim? La idea que l'administració atengui abans les persones aturades que es declarin gais o lesbianes ja ve de lluny. 

  • La ministra ja en feia una menció a la Llei d'Ocupació de 2022: "L'atenció a 1.600.000 de treballadors amb discapacitat serà prioritària, així com a altres col·lectius amb dificultats d'inserció, permanència i consolidació al mercat de treball, com les persones LGTBI, els més grans de 45 anys, les persones gitanes o d'una altra minoria ètnica i les dones víctimes de violència de gènere".

Què en sabem? La proposta de la líder de Sumar no convenç els funcionaris encarregats de facilitar la recerca de feina als candidats perquè consideren que l'accés a l'ocupació ha de ser universal i sota criteris com les capacitats, els estudis o l'experiència.

  • Segons avancen alguns mitjans, Treball confiaria "en la paraula" de la persona en procés de recerca de feina a l'hora d'incloure-la en aquest registre particular. 
  • L'altra incògnita al voltant de la proposta de Díaz és fins a quin punt la mesura se centra en les persones trans o en el conjunt de la comunitat LGTBI. El fil que la ministra ha escrit a X (abans Twitter) és ambigu en aquest sentit. 

Què ha dit? "Continuem guanyant drets per als que més ho necessiten", comença dient la vicepresidenta segona. 

  • "La nova Llei d'Ocupació dóna prioritat d'atenció dels serveis públics d'ocupació a col·lectius que tradicionalment han patit més desigualtat a l'hora de trobar feina", continua. 
  • "Amb la voluntat de protecció i de blindar drets, el col·lectiu LGTBI tindrà una atenció prioritària juntament amb les persones joves amb baixa qualificació, atur de llarga durada, més grans de 45 anys o persones amb discapacitat", afegeix Díaz. 
  • La ministra també afirma que "les persones LGTBI, en particular trans, poden tenir reconegut aquest dret sempre que se sol·liciti de manera voluntària i, evidentment, confidencial".
  • "Eliminar barreres dentrada ens fa un país millor", conclou. 

El fil de Yolanda Díaz a X (Twitter)