Opinió
Isabel Llauger Ribas
opinió

L'ANC o la desobediència de fireta

Quan l’any 2018 l'ANC promovia la pàgina 'Consum Estratègic' vaig escriure un article on explicava la meva sorpresa i enorme preocupació davant d’una iniciativa on es podien consultar totes aquelles empreses ideològicament afins a la voluntat d'una Catalunya independent que es registressin i que estiguessin disposades a donar resposta als consumidors també independentistes

Vist amb la distància, el més preocupant ha estat que, tot i que l'entitat sobiranista conscient que la iniciativa tenia com a finalitat fomentar “una realitat econòmica que treballés pels negocis allunyats de les decisions polítiques que perjudiquen Catalunya” causaria polèmica, no ha dubtat a promocionar-la. 

Davant aquesta barbaritat, aleshores vaig escriure que en finalitzar la Guerra Civil i seguint les directrius del règim franquista es va produir a Espanya una purga a escala política, empresarial i social de conseqüències gravíssimes que van perdurar al llarg dels anys. Unes comissions de confiscació perverses que espoliaven els béns amb total impunitat a les famílies perdedores de la guerra, van classificar, omplint-se la boca de legitimitat per fer-ho, als “veïns i establerts” dels municipis en tres grups: “Afectos al Movimento Nacional, Desafectos y Dudosos”. Els 'Afectos' eren els que “per la seva actuació i patriotisme havien de ser considerats com a or de llei perquè s'havien posicionat i donat suport públic al Règim; els 'Desafectos' abastaven “tots els que haguessin incorregut en qualsevol de les causes de responsabilitat civil no afí al Règim. Encara que tinguessin a favor seu atenuants o eximents” és a dir, eren els que NO havien mostrat públicament la seva adscripció al Govern de Franco i, finalment, el terme 'Dudosos' s’aplicava a tots aquells que no podien ser inclosos en cap dels altres dos grups.

Fa por i produeix angoixa que aquella ignomínia hagi tingut un parangó sota el paraigua de l'ANC que tot i que deia aleshores que “no es promourien boicots” i no es farien “llistes d'empreses bones i dolentes” la realitat ha estat que aquesta iniciativa sibil·lina buscava generar, en el comerç, animadversió i càstig dels veïns en funció si eren simpatitzants dels uns o dels altres. 

"La realitat ha estat que aquesta iniciativa sibil·lina buscava generar, en el comerç, animadversió i càstig dels veïns en funció si eren simpatitzants dels uns o dels altres.

La proposta ha estat indigna des de l'inici i, com sempre fan els fanàtics, tot i calibrar el perill, la malignitat i la sectorització que implicava de manera inevitable per la convivència, varen tirar pel dret.
Ara aquesta web ha estat sensatament clausurada per una jutgessa i l'ANC, que promou i exigeix la desobediència dels polítics i de les institucions que ens representen a tots, ha acatat obedientment per tal de no incórrer en cap delicte ni patir les conseqüències de no obeir aquesta decisió. L’entitat sobiranista, seguint els canals oficials i sense cap mena de resistència palpable, ha recorregut la sentència, titllant-la de “precedent inquietant per a la llibertat d’expressió i associació”. 

"L’entitat sobiranista, seguint els canals oficials i sense cap mena de resistència palpable, ha recorregut la sentència, titllant-la de “precedent inquietant per a la llibertat d’expressió i associació”. 

Quina imatge de valentia i de coherència tan galdosa des de la representativitat de l’independentisme radical de l’ANC fent el ridícul i deixant en evidència que els postulats de garanties i arengues pamfletàries només es reivindiquen i són exigibles pels altres.

Categoria: Opinió