Opinió
David Mejía Ayra
Opinió

Encertar per sobreviure a les municipals

Les pròximes eleccions municipals, el maig de 2023, seran, sense dubte, un clar indicador en el futur dels actuals partits a Catalunya.

Per un costat, al bloc independentista, tenim un partit, Junts per Catalunya, que es jugarà la seva supervivència territorial després de la seva sortida en el Govern de la Generalitat. L'antiga Convergència, difuminada en l'actualitat en no se sap ben bé en què, pot perdre el seu poder local per les decisions preses en els últims temps per part de l'ala més radical.

"L'antiga Convergència, difuminada en l'actualitat en no se sap ben bé en què, pot perdre el seu poder local per les decisions preses en els últims temps per part de l'ala més radical."

La centralitat de la dreta nacionalista, que en època de Pujol la gestionava amb un rèdit electoral indubtable i exquisit, pot passar a la història enfront de la nova moderació del sector sobiranista, encarnada, actualment, per ERC. Un pragmatisme estudiat que pot fer als republicans apropiar-se de l'espai Convergent per una bona temporada en localitats governades històricament per la dreta sobiranista.

"Un pragmatisme estudiat que pot fer als republicans apropiar-se de l'espai Convergent per una bona temporada en localitats governades històricament per la dreta sobiranista."

A la part contrària, en el sector constitucionalista, trobem com la falta d'estructura local de Ciutadans i Populars pot acabar afavorint el vot útil cap a un partit socialista que sempre ha demostrat la seva fortalesa municipal, tant en els bons com en els mals moments de les seves sigles.

Estarà en mans de Ciutadans, afinar en la seva estratègia comunicativa, per evitar un desastre anunciat per totes les enquestes. L'última oportunitat per sobreviure depèn de l'audàcia dels seus dirigents, per entendre quines són les preocupacions reals de la societat catalana als seus municipis i que se'ls vegi com un vot útil i necessari.

Per al seu costat, el Partit Popular, parteix d'una posició de sortida millor que la de la formació taronja. Després de perdre gran part de la seva representació municipal fa 4 anys, ara es troba en una tendència lleugerament a l'alça, conseqüència de la seva més que possible pujada en el àmbit nacional i alternativa real al govern espanyol. Tot i això, haurà de mirar per al retrovisor que no s'escapin aquells vots més extrems cap a VOX, que té com a virtut encertar en el missatge que la gent necessita escoltar.

Sigui com sigui, queda clar que ara és el moment d'afinar les estratègies de campanya. Aquells que sàpiguen endevinar la tecla amb les seves propostes i puguin fer entendre als electors que són la millor opció per defensar els seus interessos, s'emportaran poder continuar formant part dels actors que decidiran el futur de Catalunya.

Un futur que, des del meu punt de vista, ha de passar pàgina del Procés i la confrontació que ens ha suposat aquest, al llarg dels últims 10 anys, i que ha d'aportar solucions als reptes que tenim com a comunitat dins un món globalitzat i connectat entre si.

Categoria: Opinió