Opinió
Mariola Dinarès i Quera
opinió

A favor de les criptomonedes

Sento economistes reputats dient sense miraments: Això de les criptomonedes és un engany i s’acabarà aviat

En un món on els pagaments digitals són cada vegada més habituals, és més evident que el futur ens porta a pagar en digital.

Estem en un moment d’incertesa on tot el mercat de criptos s’intenta salvar sent més conservador

El desconeixement fa que renunciem aquestes noves maneres d’operar, però la desconfiança en els bancs i els polítics també ens empeny a voler un món descentralitzat. Això és el que prometen les criptomonedes i el Blockchain (la cadena de blocs és l’estructura tècnica que facilita el registre i el seguiment de les transaccions i els actius digitals). Hi ha tres impactes mediàtics que ens mouen cap a la desconfiança amb les criptomonedes des del desconeixement.  

  • L’impacte bitcoin. És la criptomoneda més popular. Té un problema de reputació i valorització. Ha passat a la meitat del seu valor en un any. Els anomenats early adopters, que s’hi van apuntar en un primer moment, sí que van guanyar vivint en un món alegal sense regulació. 
  • Impacte MUNDOCRYPTO. La irrupció d’una organització autoanomenada així liderada per Mani Thawani ha atrapat alguns joves sense perspectives de futur i enlluernats amb el luxe i el fet de fer-se ric d’un dia per l’altre. Thawani explica que va créixer sense pare i sense estudis i que s’ha fet d’or gràcies a les criptos. Amb aquest origen omple estadis oferint formació i esperança. S’omple la boca de criptos i bitcoin i en realitat ven cursos de formació i alguna cosa dubtosa més. 
  • Impacte FTX. La caiguda d’aquesta plataforma d’intercanvi exchange on es poden comprar i vendre criptomonedes. El líder d’FTX hauria desviat diners de l’empresa cap a una altra i va demanar ser comprada per la seva competència directa: Binance. No la va comprar i FTX va caure. Ara hi ha un munt de gent intentant recuperar les seves criptos. 

Em pregunto: Per què relacionem les estafes piramidals, el mal funcionament d’algunes plataformes i els cursos de formació fraudulents amb les criptomonedes en general?

El desconeixement fa que renunciem a les criptomonedes, però la desconfiança en els bancs i els polítics també ens empeny a voler un món descentralitzat

S’ha de reconèixer. Estem en un moment d’incertesa on tot el mercat de criptos s’intenta salvar sent més conservador. Hi ha hagut reduccions de plantilla després d’un 2021 espectacular. Això no vol dir en cap cas que l’època cripto hagi acabat. 

Els bancs centrals del món volen controlar el nou ecosistema i es mouen. L’arribada del dòlar digital, l’euro digital i el yen digital ho canviarà tot, però molts ja estaran operant amb criptomonedes en un sistema paral·lel que s’està creant de forma molt més accelerada. 

Categoria: Opinió