Opinió
Juan Ignacio Soto Valle
Temps de lectura: 2 minuts
opinió

Qui guanya, governa

Temps de lectura: 2 minuts

Una altra vegada. S'apropen eleccions, les pors floreixen i surt de nou la proclama. Sí, sí, la proclama: "que governi la llista més votada!". El debat sobre això, no. Aquest no interessa.

L'elecció de l'executiu per part de l'assemblea continua sent majoritària a Europa tot i les darreres reformes que afavoreixen els sistemes d'elecció directa 

Pel que fa a l'àmbit local, la darrera vegada que es va obrir debat sobre això, el Govern va demanar un dictamen al Consell d'Estat que el va emetre el 24 de febrer del 2009. El màxim òrgan consultiu va dir que estàvem prou bé, que no calien modificacions a la llei electoral. Per tant, el sistema de govern parlamentari que tenim funciona i les majories es trenen en els parlaments o en els plens dels municipis. I aquí es va acabar el debat. 

Ara, Núñez Feijóo esmena a Almeida i a López Miras i... al Consell d'Estat. La por.

És normal que la legislació electoral es vagi adaptant per assegurar que l'estat-ciutadà i l'estat-aparell mantinguin la relació més estreta possible i la confiança institucional no es degradi més del que ja ho està. Ara bé, això no es fa a cop de titulars o de proclames. Es fa sobre la base de propostes ben articulades i de consens, per evitar distreure al personal. 

El nostre sistema electoral gaudeix de bona salut. En l'àmbit local, el pacte promogut pel Pr. Jordi Solé Tura ha sobrepassat gairebé els quaranta-cinc anys de vida

L'elecció de l'executiu per part de l'assemblea continua sent majoritària a Europa tot i les darreres reformes que afavoreixen els sistemes d'elecció directa. En l'àmbit local, l'excepció a l'elecció indirecta s'ha eixamplat als països de l'antic teló d'acer obsessionats amb l'estabilitat, però continua fort a països com França, el Regne Unit – tot i les reformes de la Local Governement Act del 2000- o Espanya. 

El nostre sistema electoral gaudeix de bona salut. En l'àmbit local, el pacte promogut pel Pr. Jordi Solé Tura ha sobrepassat gairebé els quaranta-cinc anys de vida. El consens i l'estabilitat ho han permès. També que aquest pacte concretat a la nostra Llei electoral assegura que qui té la majoria de representants a l'Assamblea legislativa o al ple municipal, governa. O sigui, que estiguem tranquils, que qui guanya en el Parlament, governa.