Opinió
Albert Brosa Sánchez-Maroto
Temps de lectura: 3 minuts
opinió

Prevaricació sobre el Delta de l’Ebre

Temps de lectura: 3 minuts

La coincidència ha volgut que la Banya del Trabucador hagi tornat a estar seriosament amenaçada just la setmana que està prevista una marxa per reclamar més mesures per protegir el Delta de l’Ebre, avui mateix. 

Tenim massa exemples de la inacció dels responsables públics que viuen instal·lats en el cofoisme del qui dia passa any empeny

Hi ha dues maneres de carregar-se la natura. La primera que les persones l’alterem sense pensar en el demà i vivint en la plenitud de l’egoisme permanent. La segona és que l’administració es mantingui impertorbable mentre contempla i permet la degradació. 

Darrerament, tenim massa exemples de la inacció dels responsables públics que viuen instal·lats en el cofoisme del qui dia passa any empeny i que es venen el territori a costa de certes companyies que, a voltes, retornen els favors amb portes giratòries. 

Si als nostres ulls es fan i desfan certs pactes per poder subsistir el poder, no em vull ni arribar a imaginar les trifulgues interessades a mitjà i llarg termini. 

Poder tombar la prepotència política no és fàcil. Els que en algun moment hem intentat oposar-nos-hi coneixem bé les conseqüències. Però malgrat aquest intent permanent de la política de la por, la societat ha de saber oposar-se a les injustícies per canviar el curs de les coses. Cal fer-ho sempre amb criteri, respecte i humilitat però amb fermesa. 

Aquesta col·lecció d’intencions les hem de reivindicar quan es tracta, també, de la preservació de la natura. De paisatge només en tenim un i perdre’l és irreparable. 

Tres anys després del temporal Glòria la realitat al Delta de l’Ebre és molt preocupant. No entraré en detalls perquè els he explicat en articles anteriors. Avui, 12 de febrer, la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) promou una manifestació a Sant Jaume d’Enveja fins a Deltebre, creuant pel pont del Passador. Serà la primera gran marxa des de la qual es va celebrar a Amposta el 2016 contra el Pla Hidrològic de l’Ebre que llavors promovia el PP. 

Hi ha dues maneres de carregar-se la natura. La primera que les persones l’alterem sense pensar en el demà i vivint en la plenitud de l’egoisme permanent

L’objectiu de la PDE és reclamar al govern de Madrid que s’aprovi el pla integral de protecció del Delta amb un calendari i pressupost i que, sobretot, contempli la baixada de més sediments en tot el curs del riu Ebre. 

La solució, fins ara, passa per abocar tones i tones de sorra, però això és simplement un pedaç que l'única cosa que permet és guanyar temps. Les accions no es poden quedar només en això, que són puntuals i no resolen el problema de fons: la falta de sediments i més cabal d’aigua. 

Categoria: Opinió
Etiquetes: Moncloa Generalitat