Opinió
Jaume Barberà
Temps de lectura: 3 minuts
Opinió

Edat

Temps de lectura: 3 minuts

Als Estats Units, s’ha generat un debat en relació a quina hauria de ser l’edat en què fos obligatori passar un test mental per poder ser candidat a la presidència de la primera potència mundial.

No sé si és el més prudent que una persona de més de 80 anys estigui sotmesa a l’estrès i responsabilitat de ser l’inquilí de la Casa Blanca

El debat l’ha promogut l’exambaixadora a l’ONU i exgovernadora de Carolina del Sud Nikki Haley, de 51 anys, en la presentació de la seva candidatura per ser la candidata del Partit Republicà a la presidència dels Estats Units en les eleccions de 2024.

Haley no ho ha fet perquè estigui molt preocupada per la salut dels presidents de més de 75 anys, sinó perquè si un test d’aquestes característiques, és a dir, de capacitat mental esdevingués obligatori, potser, només potser, Trump no podria presentar-s’hi i Biden tampoc. Ho diu ben clar: “No és que els Estats Units hagin viscut el seu millor moment, sinó que els nostres polítics han passat el seu”.

Aquesta polèmica sobre l’edat dels candidats a la presidència dels Estats Units no és nou. Per exemple, Ronald Reagan ja el va haver d’acabar.

L’any 1984, amb 73 anys, ja era el president dels Estats Units amb més edat de la història i es va presentar a un segon mandat. El candidat demòcrata va ser Walter Mondale.

En el debat entre els dos, quan el periodista li va preguntar la polèmica sobre la seva avançada edat, Reagan va dir: “No convertiré la meva edat en un tema d’aquesta campanya. No explotaré, per raons polítiques, la joventut i la inexperiència del meu contrincant”. Senzillament, una resposta brillant, brutal. Ho va ser tant, d’extraordinària que, fins i tot, Mondale va riure.

Si el 2024, Biden opta per la reelecció, tindrà 81 anys i acabaria el segon mandat, en cas de guanyar les eleccions, amb 85.

Nikki Haley: No és que els Estats Units hagin viscut el seu millor moment, sinó que els nostres polítics han passat el seu”

Sincerament, i encara que tenir 80 anys avui no sigui el mateix que fa 5 dècades, no sé si és el més prudent que una persona de més de 80 anys estigui sotmesa a l’estrès i responsabilitat de ser l’inquilí de la Casa Blanca.

Sigui com sigui, no crec que aquí ningú no arribi a les edats que s’arriba al món anglosaxó. Entre altres coses, perquè no es valora tant l’experiència i perquè hi ha un cert esport nacional a matar tot els que és gras.

Notícies relacionades