Política
Foto: | PP / Diego Crespo
Poder Judicial

Feijóo acusa Sánchez de fer un Pacte del Tinell a Espanya i marginar el PP

Foto: | PP / Diego Crespo

Alberto Núñez Feijóo ha acusat Pedro Sánchez de fer un Pacte del Tinell "no escrit" a Espanya. Creu que margina els populars i que només parla amb ells quan és absolutament necessari. 

Per què és important? El president del Partit Popular (PP) i el president socialista del govern espanyol negocien la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) després d'haver trencat les converses. Ara, les han reactivat per la dimissió de Carlos Lesmes, màxima autoritat dels jutges.

Context: El Pacte del Tinell va ser l'acord que van signar el Partit dels Socialistes (PSC), Esquerra Republicana (ERC) i ICV-EUiA per formar el primer Tripartit del 2003; els tres partits van governar també durant següent legislatura, del 2006 al 2010.

Què diu? Feijóo, en un esmorzar informatiu organitzat pel diari El Mundo, ha explicat que:

  • El Pacte del Tinell entre "independentistes, socialistes i populistes declarava el PP com un partit maleït amb qui estava prohibit qualsevol acord".
  • Avui "hi ha en vigor un Pacte del Tinell no escrit" on "només es crida al PP en aquelles qüestions d'estat en què és necessari per imperatiu legal".
  • Segons ell, el pacte va comportar la sentència que va suspendre gran part de l'Estatut, l'excusa perquè els independentistes fessin "el referèndum il·legal, la declaració unilateral d'independència i en el caos de la política catalana".
  • "Aquests dies vivim l'enèsim capítol del caos" de la política catalana en què "Sánchez comet els errors del passat", ha dit.

Què diu: Sobre la renovació del CGPJ...

  • L'acord per la renovació del CGPJ és "necessari i possible" però "ha d'anar més enllà d'un mer intercanvi de cromos" per encaminar la "despolitització de la justícia espanyola".
  • Segons Feijóo, el PP ja ha "cedit" perquè entén que no ca fer una reforma legal abans de fer la renovació actual, sinó que aquesta modificació legal perquè "els jutges elegeixin els jutges" es pot produir "en els pròxims mesos".
  • En tot cas, no s'hi van abordar noms concrets perquè "primer sembla raonable establir uns requisits i posteriorment quadrar aquests requisits amb els candidats".