Política
Foto: | Pool Moncloa / Fernando Calvo
PP-PSOE

El PP suspèn les negociacions amb el PSOE per renovar el Poder Judicial

Foto: | Pool Moncloa / Fernando Calvo

El PP ha decidit suspendre les converses amb el PSOE per renovar la cúpula del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), en desacord amb la reforma del delicte de sedició que proposen els socialistes. 

Per què és important? PSOE i PP fa dies que ultimen un acord per renovar els representants del Consell General del Poder Judicial, un òrgan que s'hauria d'haver renovat fa més de quatre anys.

Què sabem? El líder popular Alberto Núñez Feijóo ho ha comunicat aquesta tarda per telèfon president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

  • Acte seguit, el PP ha emès un comunicat pocs minuts abans de les 21:00 anunciant la ruptura de les negociacions.

El motiu: El PP no accepta que Pedro Sánchez negociï amb ERC una rebaixa de les penes per delicte de sedició.

  • Els populars, en canvi, són partidaris d'endurir més les penes relacionades amb el delicte de sedició. 

Context:

  • A la taula de diàleg del mes de juliol passat, els governs espanyol i català van acordar avenços en la desjudicialització del procés abans de finals d'any. 
  • Segons va publicar El País dilluns, Sánchez es planteja reduir les penes a la meitat per homologar-se a la resta d'Europa.
  • A Espanya la sedició està castigada amb fins a 15 anys de presó, mentre la mitjana europea és de 6.

A la pràctica: La reforma del delicte de sedició podria ajudar a totes aquelles persones que encara tenen causes pendents pel referèndum de l'1-O, però té limitacions. Molts estan acusats també de malversació, un delicte que també comporta presó. És el cas de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

D'on venim? Aquest matí La Vanguardia ja avançava la possibilitat que el Partit Popular trenquès l'acord amb el PSOE si els socialistes no entren a revisar el seu posicionament sobre la reforma del delicte de sedició.

Backgroud: El CGPJ és l'òrgan de govern dels jutges. La seva missió principal és garantir la independència judicial. És qui nomena jutges i magistrats, i decideix els ascensos. El president del CGPJ també ho és del Tribunal Suprem i, per tant, és la primera autoritat judicial de l'Estat.

  • El GGPJ decideix quins jutges presideixen el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) o l'Audiència Provincial de Barcelona. 

 

Categoria: Política