Política
Foto: | Europa Press
Sistema judicial

El PP exigeix al PSOE que ERC no tingui veu al Tribunal Constitucional

Foto: | Europa Press

El Partit Popular hauria exigit al govern espanyol de Pedro Sánchez que no col·loqui magistrats propers a Esquerra Republicana al Tribunal Constitucional, on l'executiu central ha de nomenar dos candidats.

Per què és important? Aquesta demanda no va ser resolta per la Moncloa i va propiciar que el PP trenqués les negociacions amb el PSOE per renovar el Consell General del Poder Judicial.

Què sabem? Tal com revela 'El Mundo', els populars haurien reclamat "garanties" al govern espanyol perquè cap magistrat favorable als interessos d'ERC entrés al Tribunal Constitucional. 

  • Esquerra ha pressionat el govern espanyol perquè el nou sistema judicial, un cop renovada la cúpula judicial, no fos hostil contra la sobirania de la Generalitat. A més que el Poder Judicial respecti el Parlament.
  • Cal recordar que, els noms del CGPJ ja estaven pactats pel PP-PSOE, però els del Constitucional encara estaven pendents d'acordar.

D'on venim? El motiu central pel qual el PP va decidir suspendre les converses amb el PSOE per l'afer del Poder Judicial va ser el desacord amb reformar el delicte de sedició que proposen els socialistes, a demanda d'ERC.

  • El PP no accepta que Pedro Sánchez negociï amb ERC una rebaixa de les penes per delicte de sedició. Els populars, en canvi, són partidaris d'endurir més les penes relacionades amb el delicte de sedició. 

A més: Les pressions de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i dels barons del partit van afavorir el trencament de les negociacions amb els socialistes.

  • Ayuso va trucar a Feijóo per dir-li que era "una barbaritat" la demanda del PSOE. El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, va revelar que "tots els presidents autonòmics" estan darrere del nou fre del PP en la renovació del Poder Judicial.
  • Més tard de les trucades amb els barons, Feijóo va conversar amb Sánchez i va constatar la voluntat del president espanyol d'avançar en la reforma del delicte de sedició, així fent que el líder popular decidís trencar negociacions pel CGPJ.

Al detall: Les negociacions per renovar el Poder Judicial les comanden el ministre de Presidència (PSOE), Fèlix Bolaños, i el vicesecretari del PP, Esteban González Pons. Aquest òrgan judicial s'hauria d'haver renovat fa més de quatre anys.