Política
Reforma de la sedició

El govern espanyol exigeix a Puigdemont "rendir comptes amb la justícia"

El govern espanyol ha exigit a l'expresident Carles Puigdemont que torni a Espanya i "rendeixi comptes" amb la justícia. Així ho ha afirmat la portaveu Isabel Rodríguez, que s'hi ha referit amb hostilitat com a "senyor fugit", tot i que no ha negat contactes dels socialistes amb l'expresident.

Per què és important? Carles Puigdemont va assegurar aquest diumenge en una carta que "gent del PSOE" l'havia visitat per oferir-li "un bon tracte", a través de la reforma del Codi Penal, i un indult, a canvi de comparèixer al Tribunal Suprem. 

D'on venim? Tot plegat arriba quan la Moncloa i ERC estan negociant una reforma del delicte de sedició.

  • Una modificació d'aquest tipus al Codi Penal podria reduir les penes de presó de l'expresident. Tot i això, Puigdemont també està acusat de malversació, delicte que pot comportar altes condemnes de presó.
  • L'expresident assegura que no vol que es negociï cap solució legal pel seu cas. 

Què ha dit?

  • Isabel Rodríguez ha evitat pronunciar el nom de Puigdemont i s'hi ha referit com "aquest senyor fugit del país". Ha estat en una mostra de duresa contra l'expresident, tot i que no ha negat que hi hagi hagut contactes dels socialistes amb Waterloo. 
  • En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Rodríguez ha assegurat que la posició del govern és "clara i rotunda": "Ha de venir a Espanya i rendir comptes".

A més, ha titllat d'"inadmissible" i "vergonyós" que el PP utilitzi aquestes declaracions i una eventual reforma de la sedició per trencar l'acord de renovació del Poder Judicial. 

  • En aquest punt, ha criticat el líder dels populars, Alberto Nuñez Feijóo, a qui ha acusat d'"obeir els ultres d'aquest país" i ha assegurat que ha perdut "tota la legitimitat". "Ja no m'atreveixo a dir que és el líder del PP", ha afirmat.
  • "No és acceptable que el PP faci servir el senyor Puigdemont com a argument d’autoritat, com a nova excusa”, ha afegit.

Què esperar? Rodríguez ha defensat que l'executiu de Pedro Sánchez està compromès amb "complir la Constitució" per tenir els òrgans judicials renovats, però no ha aclarit de quina manera procediran.