Política
Foto: | ACN
Parlament

El Parlament comença el procés per multar Dalmases pel cas del FAQS

Foto: | ACN

El Parlament ha decidit començar a investigar si el diputat Francesc de Dalmases va vulnerar el codi de conducta, quan va intimidar una periodista del FAQS per una entrevista incòmoda a Laura Borràs. La resolució podria estar a punt en deu dies, després que el parlamentari hagi reconegut els fets.

Per què és important? Dalmases és diputat i mà dreta de la presidenta de Junts, Laura Borràs, tot i que ja va dimitir com a vicepresident del partit.

Què esperar? Fonts de la Comissió de l'Estatut del Diputat asseguren que la intenció és elaborar el dictamen en la "major brevetat possible" i traslladar-lo a la Mesa perquè decideixi si s'ha d'aplicar una sanció. La comissió es podria tornar a reunir com a màxim d'aquí a unes setmanes. 

Què sabem? Dalmases ha enviat una carta a la comissió reconeixent una "discussió acalorada" amb la periodista. També es remet a les disculpes que va demanar a la comissió de la CCMA del passat mes de setembre. 

  • La intenció de Junts era ja donar el cas per tancat avui, acceptar l'escrit del diputat i elevar el cas a la mesa, perquè prengui una decisió sobre la sanció. 

Tot i això, la majoria de grups de l'oposició han demanat "rigor" i ha decidit iniciar el procediment formal. A partir d'ara:

  • Es donarà a Dalmases la possibilitat de comparèixer, tot i que previsiblement ho rebutjarà perquè està de baixa i es remetrà a l'escrit. 
  • També s'inclourà dins el dictamen l'acta de la comissió de la CCMA que va tractar el cas, i on sí que va comparèixer personalment Dalmases, i l'informe que va fer el director de TV3. 
  • Amb tota aquesta informació, la comissió farà l'informe que traslladarà a la mesa.

A la pràctica: Un cop la comissió hagi fet el dictamen, serà la Mesa qui haurà de decidir finalment si hi ha sanció. És competència de la Mesa decidir l'"abast" d'aquesta penalització

  • Poden anar des d'una amonestació pública en els casos més lleus fins a una multa econòmica, que pot anar dels 600 als 12.000 euros. En cas d'infracció molt greu, la Mesa pot proposar al ple que acordi la suspensió del diputat. 
  • En el cas de Dalmases s'espera que quedi amb una multa econòmica.

Què ha passat? La major part de la sessió ha transcorregut a porta tanca. Tot i això, a l'inici de la sessió, encara obert pels mitjans, s'han pogut veure diferències entre el representant de Junts i alguns grups.

  • El diputat Jaume Alonso Cuevillas ha expressat dubtes sobre el Codi de Conducta i la seva aplicació. Aquest matí, en declaracions a TV3 ja havia titllat el Codi de "nyap". 
  • Paraules que no han agradat a ERC, la CUP ni els comuns. L'acusen de voler treure-li valor, pel fet que s'aplicarà contra un diputat del seu grup.
  • També han denunciat que fins ara no s'hagi convocat la comissió, tot i que ho van demanar fa dos mesos.

Background: Dalmases hauria intimidat a la subdirectora del FAQS, Mònica Hernàndez, després d'una entrevista al programa el passat mes de juliol. 

  • El diputat hauria cridat frases com "m'has traït", "programa de merda", "això no m'ho pots fer" i "mala periodista", i hauria colpejat el mobiliari.
  • Un informe intern de Junts va corroborar els fets i va concloure que la periodista es va sentir intimidada. 
Categoria: Política