Política
Foto: | Europa Press
Crisi interna

Junts reuneix l'executiva en mig de la pressió contra Dalmases

Foto: | Europa Press

La direcció de Junts per Catalunya es reunirà aquest dijous al vespre. Segons diverses fonts consultades, es tracta d'una reunió ordinària, però arriba en un moment de màxima pressió contra el diputat i exvicepresident de Junts, Francesc de Dalmases. 

Per què és important? Dalmases és diputat al Parlament de Catalunya i mà dreta de la presidenta de Junts, Laura Borràs.

Situació actual:

  • Aquest dijous el Parlament ha obert una investigació contra Dalmases per haver intimidat la subdirectora del FAQS de TV3 després d'una entrevista a Laura Borràs. La Mesa del Parlament haurà de decidir la sanció que li imposa i que pot anar dels 600 als 12.000 euros. 
  • A més, també aquest dijous, El Periódico ha publicat el testimoni de cinc dones haurien patit "assetjament laboral", "abús de poder", "maltractament psicològic" o una insistència "no desitjada" per part de Dalmases. 

D'on venim?

  • La pressió contra el diputat Dalmases va començar el passat mes de juliol, quan es va saber que hauria intimidat a la subdirectora del FAQS, amb crits de "mala periodista" o "m'has traït" i amb cops al mobiliari. 
  • Tot i això, el màxim moment de tensió dins el partit no va arribar fins aquest mes d'octubre, quan es va filtrar un informe intern elaborat per la comissió de garanties de la formació, liderada per l'advocada Magda Oranich, en què confirmava els fets. 
  • L'entorn de Borràs va sortir en tromba contra els redactors de l'informe, que van denunciar pressions de la mateixa presidenta del partit per evitar un informe desfavorable contra Dalmases.

Conseqüències: Tot plegat va provocar la dimissió de Dalmases com a vicepresident de Junts, però el fet que mantingués l'acta de diputat va semblar ineficient a una part del partit, que segueix pressionant per més conseqüències.

En profunditat: El cas ha fet aflorar de nou la divisió entre les dues ànimes del partit. 

  • Durant l'estiu, Dalmases va optar per adoptar un perfil baix i esperar que les aigües es calmessin. Va ser així fins a la consulta de la sortida de Junts del Govern, quan va fer una forta campanya a favor del trencament amb ERC, acompanyat de Laura Borràs i el seu entorn.
  • Per aquest fet, persones properes al Dalmases, com Jaume Alsonso Cuevillas, atribueixen l'hostilitat d'una part de Junts al fet de no haver paït la sortida del Govern.

Què esperar? Hi ha un important sector del partit que pressiona perquè Dalmases dimiteixi.

  • Fins i tot han recollit signatures perquè se li obri un expedient i deixi l'acta de diputat. Els impulsors d'aquest text asseguren haver arribat al 20% de firmes necessàries perquè es debati al proper Consell Nacional del 19 de novembre. 
  • Segons un membre de l'executiva consultat per Principal, darrere aquest moviment de pressió per recollir signatures hi ha "molta gent" de diferents sectors i sensibilitats. 

Previsió: Fins aquest divendres a les 11 del matí no hi haurà cap posicionament oficial del partit. Serà el portaveu Josep Rius qui farà una roda de premsa per valorar la situació.