Política
Foto: | Jordi Bedmar
Pressupostos

El Govern insisteix a pactar amb Junts i comuns, després de veure's amb el PSC

Foto: | Jordi Bedmar

El Govern torna a insistir a pactar els pressupostos amb Junts i els comuns, després de la reunió que ha mantingut amb el PSC aquesta tarda. A la trobada, que ha durat una hora i quart, hi han participat les conselleres Laura Vilagrà i Natàlia Mas i una delegació dels socialistes encapçalada per la diputada Alícia Romero.

Per què és important? El Govern de Pere Aragonès necessita el suport del PSC o Junts i, almenys, l'abstenció de la CUP o els comuns, per aprovar els comptes. 

Què sabem?

  • El PSC fa una valoració "positiva" de la reunió, però avisa que "queda molt camí per recórrer i que caldrà prémer molt l'accelerador" per tenir pressupost "en un termini raonable". Ja tothom dona per fet que serà després de l'1 de gener.
  • Els socialistes han traslladat al Govern la seva "predisposició" per obrir una negociació pressupostària "sincera, responsable, realista i honesta".

Tot i això, per part del Govern, asseguren que han exposat al PSC "les línies mestres dels comptes", com es va fer amb Junts i els comuns, però que la prioritat de l'executiu és pactar amb aquests dos grups.

  • Una posició complicada per les diferències en matèria fiscals que hi ha entre els dos partits, tot i que tant el 2020 com el 2022 van votar els comptes conjuntament.
  • Junts insisteix ara en una rebaixa impositiva, per exemple en l'impost de successions o d'alguns trams de l'IRPF, mentre que els comuns volen un impost de solidaritat a les rendes de més de 170 mil euros.

Xifres: Els comptes per l'any que ve inclouen un augment de la despesa de 3.100 milions, un 10,3% més que el 2022. Una pròrroga pressupostària podria posar en risc aquests diners. 

Com funciona?

  • Amb una pròrroga no es poden iniciar nous projectes i es restringiria molt l'activitat del Govern. Només es poden moure partides dins el mateix departament, però que no es poden fer traspassos entre conselleries.
  • Tot i això, hi ha un mecanisme que permet ampliar la despesa: els decrets llei. El Govern pot aprovar un programa o una política determinada al consell executiu i portar-la al Parlament perquè sigui convalidada en un termini de 30 dies.
  • Per tirar-ho endavant, però, cal tenir majoria parlamentària.

A partir d'ara: El Govern té previst celebrar noves reunions per entrar en els detalls del pressupost, però encara no hi ha dates.