Política
Foto: | ACN
Pressupostos

El Govern descarta una rebaixa d'impostos "generalitzada"

Foto: | ACN

La consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha descartat aquest dimarts una "rebaixa generalitzada" d'impostos. En una interpel·lació al Parlament, ha defensat que ara "no és el moment" i ha fet una crida als partits a aprovar els pressupostos de 2023. 

Per què és important? Tant Junts com els comuns han demanat canvis fiscals i ho han situat com una condició per aprovar els comptes de l'any vinent. 

  • Junts insisteix ara en una rebaixa impositiva, per exemple en l'impost de successions o d'alguns trams de l'IRPF, mentre que els comuns volen un impost de solidaritat a les rendes de més de 170 mil euros.

Què diu el Govern?

  • Mas ha contestat una interpel·lació de VOX al Parlament que demana una rebaixa del tram autonòmic de l'IRPF.
  • La consellera ha acusat l'extrema dreta de fer "política de titular" perquè ha assegurat que pel 30% de les rendes més baixes una rebaixa d'aquest impost només produeix un "estalvi de tres euros", mentre que les arques públiques perden 54 milions. 
  • Això, segons la consellera, provoca una "beneficis irrisoris" en l'àmbit individual, mentre que provocaria una important pèrdua de recaptació.

Context: Aquest mateix argument l'ha utilitzat el PSC en una roda de premsa aquest dimarts, quan se'ls ha preguntat per si aposten per una modificació d'impostos. La portaveu Alícia Romero ha apostat per una reflexió de la política fiscal i no reformes puntuals.

Visió global: En el marc de la negociació parlamentària, Mas ha tornat a demanar a Junts que aprovin els pressupostos. Diu que "no s'entendria que se'n desentenguessin".

  • El Govern continua insistint a aprovar els comptes amb Junts i els comuns, malgrat que el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha obert la porta a deixar entrar el PSC en l'equació. 
  • Junts veu en aquestes declaracions una evidència que els comptes es pactaran amb el PSC i els comuns i creuen que un nou tripartit arribarà "ben aviat". 
  • Els comuns també veuen difícil un acord amb Junts. Tot i que l'any passat els van aprovar els tres partits, els comuns diuen que les propostes de Junts des de l'oposició són "contràries" a les seves.

Què esperar? De moment, el Govern segueix apostant per no posar terminis a la negociació, tot i que asseguren que en els pròxims dies s'intensificaran les trobades per negociar els comptes. 

Categoria: Política
Etiqueta: Natàlia Mas