Política
Cas Dalmases

El Parlament aposta per sancionar Dalmases, tot i l'oposició de Junts

La comissió de l'Estatut del Diputat ha aprovat un dictamen on consta la "intimidació" del diputat Francesc de Dalmases a la subdirectora del FAQS. El text s'ha aprovat amb els vots de PSC, ERC, CUP i comuns. La resta de grups, inclòs Junts, han presentat un vot particular. 

Per què és important? És la primera vegada que s'aplica el Codi de Conducta del Parlament i pot crear un precedent per futurs casos. 

Què ha passat? 

  • El president de la comissió, Jaume Alsonso Cuevillas, va presentar aquest dijous una proposta de dictamen on proposava que Dalmases rebés una "amonestació lleu", el càstig més baix possible.
  • PSC, ERC, CUP i comuns no hi estaven d'acord i per això han presentat un text alternatiu. En ell no s'especifica quina ha de ser la sanció, però sí que constaten una intimidació, i deixen que sigui la Mesa qui estableixi l'abast de la sanció.

D'on venim? Dalmases hauria intimidat a la subdirectora del FAQS, Mònica Hernàndez, després d'una entrevista a Laura Borràs el passat mes de juliol. El diputat hauria cridat frases com "m'has traït" i "mala periodista", i hauria colpejat el mobiliari.

Què diu el text?

  • El dictamen finalment aprovat considera que els fets són "clarament constitutius d'un acte d'intimidació" i que van ser comesos en la seva "condició de diputat". 
  • Per això, consideren incomplerts els articles 7 i 8 del Codi de Conducta,

En profunditat: L'article 7 estableix que l'actitud dels diputats ha de ser "exemplar", mentre que el 8 determina la relació que han de tenir els parlamentaris amb els mitjans. 

  • En aquest sentit, s'estipula que els diputats han de col·laborar amb els mitjans de comunicació a "favor del dret a la informació". També que han de "tenir cura de l'actitud i el llenguatge" en el tracte amb els professionals dels mitjans per "preservar la dignitat de la institució". 

A la pràctica: El text aprovat qualifica els fets d'"infracció lleu", perquè no concorden amb cap dels casos tipificats com a greus. Tot i això, no especifiquen quina ha de ser la sanció i ho deixen a criteri de la Mesa.

  • En casos lleus, la sanció pot anar des d'una amonestació pública a sancions d'entre 600 a 12.000 euros. 

A partir d'ara: La Mesa del Parlament veurà aquest dictamen dimarts vinent.

Per últim: Junts ha presentat un vot particular, on argumenta que els fets no haurien de ser sancionables perquè hi ha acceptació dels fets i el diputat s'ha disculpat. 

  • VOX, Ciutadans i PP també han presentat un vot particular. En el seu cas perquè consideren que es pot crear una "precedent perillós".
Categoria: Política