Política
Foto: | ACN
FAQS

El Parlament multa amb 600 euros a Dalmases per saltar-se el codi de conducta

Foto: | ACN

El Parlament ha acordat multar amb 600 euros al diputat Francesc de Dalmases per saltar-se el codi de conducta, quan va intimidar a la subdirectora del FAQS. És la multa més baixa possible, ja que la sanció podia anar dels 600 als 12.000 euros. També se li farà una amonestació pública.

Per què és important? És la primera vegada que s'aplica el Codi de Conducta del Parlament i pot crear un precedent per futurs casos. 

Què sabem? L'acord no ha estat unànime. Junts i el PSC hi ha votat en contra, mentre que ERC i la CUP ho han fet a favor.  

  • Segons fonts socialistes, s'havia acordat amb ERC deixar el cas amb una amonestació, sense multa, però finalment els republicans haurien canviat d'opinió. 
  • Fonts d'ERC asseguren que "no s'havia acordat res", només s'havien "intercanviat informacions". També expliquen que la decisió per part d'Esquerra s'ha pres aquest matí.

Què diuen? El PSC considera que una amonestació pública era suficient, perquè queda registrada "per sempre", i que la sanció econòmica pot ser arbitrària perquè el Codi de Conducta "no especifica les quantitats.

D'on venim? Divendres passat la comissió de l'Estatut del Diputat va aprovar un dictamen on constatava la "intimidació" del diputat Francesc de Dalmases a la subdirectora del FAQS després d'una entrevista incòmoda a l'aleshores presidenta de la cambra, Laura Borràs. 

  • El text va ser aprovat per PSC, ERC, CUP i comuns, i deixava la porta oberta a la Mesa perquè decidís la sanció.
  • El president de la comissió, el diputat Jaume Alonso Cuevillas de Junts, proposava que la cambra castigués a Dalmases amb una amonestació pública, però sense multa econòmica.

Al detall: Finalment, la Mesa del Parlament ha acordat, sense unanimitat, imposar-li una sanció de 600 euros, a més de l'amonestació pública. 

  • Segons fonts de la cambra, se l'ha multat amb 600 euros perquè els fets estan tipificats com a "lleus" pel dictamen de la comissió.
  • El Codi de Conducta ofereix una forquilla que va dels 600 a 12.000 euros.

Context: El text de la comissió va qualificar els fets d'"infracció lleu" perquè no concordaven amb cap dels casos tipificats com a greus.

A partir d'ara: Segons el Codi de Conducta de la cambra, Dalmases pot recórrer la decisió a través d'una petició de reconsideració a la Mesa.

  • Té cinc dies per fer-ho i la Mesa ho ha de resoldre en un altre termini de 15 dies. La sanció no és ferma fins que acabi aquest procés. 
  • Un cop confirmada la sanció, el diputat també pot demanar empara al Tribunal Constitucional.
Categoria: Política