Política
Foto: | ACN
Parlament

Compàs d'espera pels pressupostos: Govern i partits eviten ensenyar les cartes

Foto: | ACN

Ningú vol fer un pas en fals. A 45 dies per acabar l'any, Govern i partits continuen amagant les seves cartes pels pressupostos de la Generalitat de l'any que ve. L'executiu encara no ha ensenyat els números detallats i els grups no els han fet arribar les seves demandes.

Per què és important? Els comptes per l'any 2023 inclouen un augment de la despesa de 3.100 milions, un 10,3% més que el 2022. Per aprovar-los, l'executiu de Pere Aragonès necessita el suport del PSC o Junts i, almenys, l'abstenció dels comuns o la CUP –que ja s'ha autoexclòs de la negociació–. 

Situació actual: Hi ha hagut algunes reunions, però l'oposició es queixa que el Govern no els ha ensenyat el detall dels números.

  • "No hem vist cap xifra, ni hi ha hagut cap reunió de treball efectiva", assegurava aquest dimecres al vespre un dels negociadors. 

Tot i això: Ells tampoc han fet arribar al Palau les seves demandes, malgrat que el Govern els va demanar saber quines eren les seves condicions i prioritats.

  • Des del PSC asseguren que volen evitar que se saltin la pantalla la negociació, mentre que els comuns asseguren que el procés de negociació habitual és que primer el Govern presenta la proposta i després es treballa.
  • Tant PSC com comuns avisen que si el Consell Executiu aprova els comptes abans de tancar un acord amb ells, no els aprovaran al Parlament. 

Què diu el Govern? La portaveu Patrícia Plaja va assegurar aquest dimecres que hi haurà noves rondes de contactes, entre aquesta setmana i la següent, i que es tancarà l'acord amb els grups abans que els comptes es portin a Govern. 

  • De moment, no s'ha donat a conèixer cap data de noves trobades.

Previsió: Aquest dimecres la consellera Natàlia Mas compareixerà per primera vegada a la comissió d'Economia al Parlament per explicar el pla de treball que segueix la seva conselleria.

  • Ara bé, segons fonts d'Economia, no s'espera cap anunci important pel que fa als pressupostos. Asseguren que no és el lloc, quan hi ha una negociació en marxa.

Visió global: Malgrat els intents de desvincular els pressupostos de la Generalitat amb les negociacions a Madrid, a ningú se li escapa que hi ha una correlació. 

  • La setmana que ve s'han de votar els comptes de l'Estat i, després de l'acord per la derogació de la sedició, ara mateix hi ha oberta una negociació per reformar el delicte de malversació.
  • L'executiu de Pere Aragonès continua insistint a aprovar els comptes amb Junts i els comuns, però ja admeten que si el PSC fa passos amb la desjudicialització "ajudaria" en un context general del país.

Per acabar: Tota aquesta situació, a més, està afectant el funcionament del dia a dia del Parlament. Els partits de l'oposició no perden l'oportunitat de bloquejar les iniciatives parlamentàries del Govern per evidenciar que està en minoria.

  • L'executiu volia portar a convalidar al ple de la setmana que ve dos decrets: l'ampliació de 376 milions d'euros per Salut i el pla per reduir la temporalitat dels funcionaris. 
  • Finalment, però, no s'ha introduït a l'ordre del dia perquè no hi havia majoria a la junta de portaveus per fer-ho.
  • Només la CUP hi estava a favor "per no alterar el funcionament democràtic de les institucions". Però la força contrària de Junts i el PSC han evitat que s'incorporés.

Què esperar? El decret d'ampliació del pressupost de Salut s'ha de convalidar abans del 13 de desembre. Els republicans creuen que els grups estan esperant a veure com es desenvolupa la negociació pressupostària per decidir el seu vot. 

  • Si finalment no hi ha acord de pressupostos, aquesta pot ser una tònica que es repeteixi en el que quedi de legislatura.