Política
El líder del PSC, Salvador Illa, gesticulant mentre es dirigent al president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la sessió de control.
Foto: El líder del PSC, Salvador Illa, gesticulant mentre es dirigent al president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la sessió de control. | Mariona Puig/ ACN
Negociació

El Govern reactiva els contactes pels pressupostos

El líder del PSC, Salvador Illa, gesticulant mentre es dirigent al president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la sessió de control.
Foto: El líder del PSC, Salvador Illa, gesticulant mentre es dirigent al president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la sessió de control. | Mariona Puig/ ACN

El Govern ja ha reactivat els contactes amb els partits per negociar els pressupostos de la Generalitat. Aquest dijous al migdia es reuniran amb el PSC, segons ha pogut saber Principal, i divendres ho faran amb Junts per Catalunya. Els comuns ja han celebrat dues reunions amb l'executiu.

Per què és important? Els comptes per l'any 2023 inclouen un augment de la despesa de 3.100 milions, un 10,3% més que el 2022. Per aprovar-los, l'executiu de Pere Aragonès necessita el suport del PSC o Junts i, almenys, l'abstenció dels comuns o la CUP –que ja s'ha autoexclòs de la negociació–.

Què sabem?

  • Aquest dijous al migdia, l'executiu es reunirà amb el PSC i divendres ho faran amb Junts. 
  • Els comuns ja s'ha reunit dues vegades amb l'executiu per parlar dels pressupostos. Aquest dijous explicaran públicament l'estat de les negociacions.

D'on venim? L'oposició es queixa que el Govern no els ha ensenyat el detall dels números.

  • Tampoc els grups han fet arribar al Palau les seves demandes, malgrat que l'executiu els va demanar saber quines eren les seves condicions i prioritats.
  • Des del PSC asseguren que volen evitar que se saltin la pantalla la negociació, mentre que els comuns asseguren que el procés de negociació habitual és que primer el Govern presenta la proposta i després es treballa.

Al detall: La consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha explicat aquest dimecres al Parlament algunes de les principals línies dels pressupostos: 

  • Ha assegurat que hi haurà "increments importants" en àrees com salut, educació i drets socials", mentre que ha rebutjat rebaixes fiscals i eliminació d'impostos. Argumenta que "els organismes internacionals ho desaconsellen".
  • Per altra banda, ha defensat que la necessitat de tenir pressupostos és "extremadament elevada".

Previsió: Segons el Govern, l'objectiu és intentar tancar un acord amb els grups abans que els comptes es portin a la taula del consell executiu, tal com demanen PSC i comuns. Presidència preveu aprovar-los abans del pont de desembre.

Per acabar: Malgrat els intents de desvincular els pressupostos de la Generalitat amb les negociacions a Madrid, a ningú se li escapa que hi ha una correlació. 

  • La setmana que ve s'han de votar els comptes de l'Estat i, després de l'acord per la derogació de la sedició, ara mateix hi ha oberta una negociació per reformar el delicte de malversació.
  • L'executiu de Pere Aragonès continua insistint a aprovar els comptes amb Junts i els comuns, però ja admeten que si el PSC fa passos amb la desjudicialització "ajudaria" en un context general del país.
Categoria: Política
Etiqueta: Malversació