Política
El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián en arribar aquest dimarts al ple del Congrés on es debaten les partides pressupostàries
Foto: El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián en arribar aquest dimarts al ple del Congrés on es debaten les partides pressupostàries | EFE/ Fernando Villar
Infraestructures

ERC desbloqueja 900 milions de l'Estat per executar inversions pendents

Actualitzat: Dimarts, 22 de novembre de 2022. 13:41
El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián en arribar aquest dimarts al ple del Congrés on es debaten les partides pressupostàries
Foto: El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián en arribar aquest dimarts al ple del Congrés on es debaten les partides pressupostàries | EFE/ Fernando Villar

ERC ha acordat amb el govern espanyol la transferència de 900 milions d’euros per executar inversions pendents de l’Estat a Catalunya, han informat aquest dimarts 22 de novembre.

Per què és important? L'acord s'emmarca dins de les negociacions per la tramitació dels pressupostos de l'Estat 2023, que encara la seva recta final aquesta setmana. A més, permetrà fer obres en "infraestructures claus" en l'àmbit ferroviari i de carreteres.

Al detall: Es tracta d'esmenes transaccionals que fan els republicans en la tramitació de la llei de Pressupostos Generals de l'Estat. Una d'elles estableix un mecanisme per "garantir que s'executen les inversions de l'Estat a Catalunya". 

  • PSOE i Unidas Podemos han signat l'esmena, que permetrà transferir els fons, d'un valor aproximat de 900 milions d'euros.

Què sabem? Segons fonts d'Esquerra, entre els convenis signats es troben...

  • L'execució de les actuacions al Maresme derivades de la cessió de la N-II, amb una aportació plurianual de l'Estat de 384M d'euros.
  • També un conveni per actuacions de millora de la connectivitat de l'AP2 i l'AP7, amb una aportació plurianual que arriba fins als 250M d'euros.
  • Un conveni per a l'execució de l'Eix Pirinenc amb una partida plurianual de 260M d'euros. 
  • S'ha signat també un acord per a l'execució d'intercanviadors entre la xarxa ferroviària de titularitat estatal i la de la Generalitat.

A més: 

  • L’Estat transferirà a la Generalitat el deute de 273.000 euros pel suplement català del BOE.
  • S'ha acordat el traspàs de la gestió del Delta de l'Ebre, amb una comissió bipartita i una taula de treball per conservar l'espai.
  • Un altre traspàs, aquest de 24 milions d'euros que rebran totes les comunitats, servirà perquè la Generalitat desenvolupi el pla bucodental del sistema nacional de salut.
  • L'Autoritat de Transport Metropolità (ATM) rebrà 40 milions, Catalunya Media City 60 i els Mossos d'Esquadra, 43 milions per renovar la flota de vehicles i fer una transició energètica dels seus edificis.

Què diuen? Segons el portaveu de Pressupostos dels republicans al Congrés, Joan Margall...

  • “L’establiment d’aquest mecanisme per garantir les inversions de l’Estat a Catalunya és una gran conquesta per corregir la desinversió històrica que pateixen els catalans i les catalanes”.
  • “Volem més eines com a país per ajudar la gent, per a fer-li la vida més fàcil. Qualsevol espai de sobirania que conquerim és un pas endavant”.

Tot i això: El Grup Republicà al Congrés adverteix que "encara no hi ha un acord definitiu" i que queda "camí per recórrer" durant els pròxims dies perquè donin el seu 'sí' als pressupostos. Aquests seran votats dijous.