Política
Foto: | Congrés dels Diputats
Congrés

Següent pas per eliminar la sedició: Rebutjades les esmenes a la totalitat

Foto: | Congrés dels Diputats

El ple del Congrés dels Diputats ha fet un pas més per eliminar el delicte de sedició del Codi Penal. Han quedat rebutjades les cinc esmenes a la totalitat presentades per PP, Vox, Ciutadans, Junts i la CUP.

Per què és important? És la segona votació que supera, enmig de les crítiques de la dreta i d'una part de l'independentisme. La votació final s'espera d'aquí unes dues setmanes. 

A més: Durant el debat, ERC ha avançat que vol aprofitar la tramitació del text –que es desenvoluparà durant els pròxims 15 dies– per millorar la redacció dels delictes de desordres públics agreujats.

  • La diputada Carolina Telechea ha promès que presentaran esmenes al redactat inicial per assegurar que el delicte de desordres públics agreujats estigui "molt ben tipificat" i que només es pugui aplicar en casos de violència. L'objectiu és impedir que "qualsevol tribunal s'extralimiti" acabi afectant els drets fonamentals.

D'on venim? El text que ara s'està debatent parla de "violència o intimidació", un concepte que una part de l'independentisme i dels moviments socials considera que podria ser utilitzat per reprimir les protestes. De fet, aquesta era la principal crítica de Junts i CUP. 

Què han dit?

  • Durant el debat, el diputat de Junts Josep Pagès ha assegurat que el PSOE els ha marcat "un gol", perquè com a contrapartida a la sedició, "criminalitza" el dret de manifestació.
  • Asseguren que "dona als jutges una nova joguina per donar via lliure a la seva contrastada voluntat repressora".
  • Per part de la CUP, Mireia Vehí també ha assegurat que la modificació dels desordres "amenaça" el dret a protesta.
  • En aquest sentit, ha acusat el PSOE de voler "pacificar l'independentisme" i fer-ho a través de "democratitzar la societat i treure poder a la gent". 

Què esperar? Durant el tràmit d'esmenes, Esquerra tenia previst modificar el delicte de malversació. De moment, però, Esquerra manté silenci sobre com van les negociacions.

Categoria: Política