Política
Portaveu d'ERC al Congrés
Foto: Portaveu d'ERC al Congrés | Europa Press
Codi Penal

ERC esmena la malversació per rebaixar les penes quan no hi hagi lucre personal

Portaveu d'ERC al Congrés
Foto: Portaveu d'ERC al Congrés | Europa Press

Esquerra Republicana planteja modificar el delicte de malversació per diferenciar les condemnes on hi ha lucre personal del delicte i aquells on no existeix benefici personal. 

Per què és important? El nou redactat del delicte de malversació planteja condemnes de fins a vuit anys pels casos greus en els quals existeix "ànim de lucre" i fins a quatre anys de presó pels que no ho destinin al benefici personal.

  • És a dir, en l'actualitat el delicte no diferència a qui es lucra personalment de la malversació i qui no ho fa i estableix condemnes d'entre dos a sis anys de presó. La nova versió republicana introdueix l'esmena de l'"ànim de lucre" i manté les condemnes existents.

En profunditat: L'esmena d'ERC inclou un nou article 423 bis per castigar aquells que destini diners públics "a usos aliens a la funció pública" amb condemnes de sis a tres anys de presó i fins a quatre anys d'inhabilitació. 

Sobre el paper: Si aquesta esmena s'introdueix a la reforma del Codi Penal es traduiria en beneficis pels presos polítics independentistes. Pot afectar de forma retroactiva pels condemnats pel Suprem. 

  • A més, pot influir en el procés judicial dels càrrecs imputats que encara esperen judici per altres causes, acusats per malversació. Es tracta de persones com els diputats d'ERC Josep Maria Jové o l'actual president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó.
  • També els exiliats, com l'expresident Carles Puigdemont i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que podrien veure's beneficiats per aquesta modificació del Codi Penal.
  • Altres càrrecs de segona fila com l'exsecretari del Diplocat Albert Royo i l'exsecretari de Govern Víctor Cullel, o l'exconseller Raül Romeva, també poden veure canvis.

A partir d'ara: La reforma de la sedició que acolliria aquesta esmena està prevista que s'aprovi per la Cambra Baixa abans de final d'any. Dilluns 12 es convoca la ponència per discutir les esmenes. Si el treball finalitza el dilluns, el dimarts a les nou del matí es reunirà la Comissió de Justícia per resoldre el seu dictamen. 

  • Si es compleix aquest calendari, la proposició de llei quedaria enllestida en comissió dimarts al matí i aquell mateix dia la Junta de Portaveus posaria data per elevar-la al ple.

 

Categoria: Política
Etiquetes: ERC PSOE Malversació