Política
Pere Aragonès i Marta Vilalta al Parlament
Foto: Pere Aragonès i Marta Vilalta al Parlament | Europa Press
Codi Penal

ERC anuncia que presentarà esmenes per reformar la malversació

Pere Aragonès i Marta Vilalta al Parlament
Foto: Pere Aragonès i Marta Vilalta al Parlament | Europa Press

La secretaria general i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha anunciat que Esquerra presentarà esmenes per reformar el delicte de malversació. 

Per què és important? Els republicans van acordar amb el govern de Pedro Sánchez la derogació del delicte de sedició i, per tant, la modificació del Codi Penal espanyol. El president espanyol va obrir la porta a reformar el delicte de malversació sempre que "no beneficiï a corruptes".

Què sabem: ERC també vol modificar el delicte de malversació i per continuar avançant en la desjudicialització. 

Què diu: La portaveu d'ERC ha dit que l'objectiu d'aquesta reforma ha d'impedir que s'utilitzi per "impedir i perseguir el moviment independentista i la dissidència política". 

  • En una entrevista a Europa Press, Vilalta ha afirmat que en els pròxims dies concretaran quan presentaran les esmenes. Tenen temps fins aquest divendres. 
  • La republicana ha avançat que ERC plantejarà modificacions quirúrgiques per reduir al màxim el marge interpretatiu del nou text: "No es poden usar acusacions falses de malversació per perseguir, inhabilitar i reprimir" l'independentisme. 
  • Des d'ERC asseguren que estan negociant per aconseguir majories suficients perquè aquesta proposta prosperi: "La vocació és aconseguir majories i poder aprovar definitivament una reforma del Codi Penal que començava amb l'eliminació del delicte de sedició, que era un pas molt important". 

A més, sobre el nou delicte de desordres públics agreujats, la secretaria general del partit ha obert la possibilitat a estudiar les esmenes que presentin els grups polítics amb la finalitat d'introduir "millores" en el redactat de la proposició de llei del PSOE i d'Unidas Podemos.

  • Vilalta confirma que la redacció de desordres públics que s'ha presentat no és la que hauria fet ERC en solitari, però reconeix que millora la tipificació d'aquest delicte: "Es rebaixen penes i es clarifiquen els criteris o les exigències" d'aplicació. 

D'on venim: Tant el Govern com l'executiu espanyol emmarquen aquestes reformes en els acords fruit a la taula de diàleg.

  • ERC no ha concretat si la reforma de la malversació buscarà recuperar la llei prèvia del 2015, quan el govern espanyol de Mariano Rajoy va impulsar canvis en la seva redacció. 

Per últim: Vilata ha descartat que la reforma del Codi Penal pugui facilitar l'extradició de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. La republicana defensa que la modificació de la llei hauria de posar "encara més difícil" l'extradició per part de les autoritats belgues. 

Categoria: Política