Política
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián
Foto: El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián | EFE
Malversació

Les esmenes d’ERC a la malversació: evitar la persecució a l'independentisme

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián
Foto: El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián | EFE

Esquerra Republicana de Catalunya ja ha registrat les esmenes a la reforma del Codi Penal per modificar el delicte de malversació i el delicte de desordes públics.

Per què és important? El govern de Pedro Sánchez i ERC avancen cap a la desjudicialització. Fruit de les negociacions, es derogarà el delicte de sedició i es modificarà el delicte de desordres públics agreujats. També es vol modificar el delicte de malversació. 

Situació actual: ERC ha presentat esmenes al delicte de malversació per evitar que s'utilitzi amb "finalitat política i arbitrària contra l'independentisme". 

  • El partit diu que es tracta d'esmenes "quirúrgiques" per redefinir, esclarir i evitar interpretacions esbiaixades del Codi Penal.
  • Els republicans han explicat que proposen rebaixar les penes en aquells casos que no hi hagi un enriquiment personal ni de tercers, amb una pena màxima de tres anys.

Al detall: En un comunicat, Esquerra diu que l'objectiu d'aquestes esmenes presentades és retornar al model previ a la reforma del PP del 2015, amb Mariano Rajoy, i que set anys després afecta els condemnats per organitzar l'1-O. 

  • El grup republicà subratlla que "qualsevol passa que acosti a la desjudicialització i allunyi la capacitat repressiva de l’Estat és bona notícia" per a qualsevol moviment de protesta o dissidència política.

A més, ERC també ha presentat esmenes al delicte de desordres públics del Codi Penal. La seva proposta és rebaixar la pena màxima del tipus agreujat a un any i suprimir l'article relatiu a les ocupacions pacífiques. 

  • També suggereix modificar i millorar el tipus bàsic de desordres públic amb la finalitat que la legislació sigui "més garantista, democràtica i per dificultar que es pugui criminalitzar el dret de reunió i manifestació". 
  • La proposta d'ERC eliminaria del delicte el concepte "intimidació".

Què diuen: ERC defensa que els canvis en el delicte de malversació sense enriquiment personal que proposen beneficiaran els expressos i exiliats com l'expresident Carles Puigdemont.

  • En una entrevista a Catalunya Ràdio, la portaveu del partit, Malta Vilalta, ha assegurat que se'n veurien beneficiats perquè "ni es van enriquir ni van utilitzar recursos públics per a usos privats" en el cas de l'1-O.
  • Vilalta ha defensat que les modificacions de la malversació sense lucre personal permetran "reduir el marge" per "perseguir actuacions de forma arbitrària quan no s'ha produït aquest delicte".
Categoria: Política