Política
L'edificio de La Moncloa, residència del president del govern espanyol
Foto: L'edificio de La Moncloa, residència del president del govern espanyol | Wikipedia
Judicial

Fins a tres anys de presó per corrupció: el nou delicte proposat pel govern espanyol

L'edificio de La Moncloa, residència del president del govern espanyol
Foto: L'edificio de La Moncloa, residència del president del govern espanyol | Wikipedia

El Codi Penal inclourà un nou delicte que castigarà amb fins a tres anys de presó per a polítics que s'enriqueixin de manera il·legal i que no puguin demostrar una xifra de patrimoni superior als 250.000 euros.

Què sabem? Es tracta d'una reforma de la llei plantejada pels dos socis del Govern espanyol, el PSOE i Unidas Podemos. 

  • Aquest moviment avança en paral·lel a la reforma del delicte de malversació proposat per ERC amb l'objectiu d'afavorir els líders independentistes a l'exili i altres càrrecs pendents de judici relacionats amb l'organització del referèndum de l'1 d'octubre de 2017.
  • Avui, ERC i Junts presenten les seves esmenes sobre la malversació al Congrés dels Diputats.

Al detall? La creació del nou delicte d'enriquiment il·lícit es durà a terme amb un nou articulat de l'article 438 bis del Codi Penal.

  • Quan una autoritat hagi obtingut un increment patrimonial o una cancel·lació d'obligacions o deutes per un valor superior a 250.000 euros respecte als seus ingressos acreditats" serà "castigat amb penes de presó de sis mesos a tres anys, multa de la quantitat fins al triple del benefici i inhabilitació especial per a ocupar càrrecs públics i per a l'exercici del sufragi passiu per temps d'entre dos a set anys".

Sobre la malversació: ERC suggereix diferenciar entre els casos en què existeix un enriquiment personal i aquells on els càrrecs públics destinin diners a qüestions per a les quals no estaven previstos, però sense aquesta condició de lucre. 

  • La Moncloa sosté que la fórmula que resultarà serà similar a la d'Itàlia, França i Portugal. D'aquesta manera es revertirà la reforma que el PP va impulsar el 2015, en plena onada d'escàndols de corrupció, que equiparava casos d'ús indegut de fons amb la malversació.
  • El portaveu del PSOE, Patxi López, ha explicat aquest matí que el partit socialista "analitzarà" l'esmena dels independentistes i ha promès que en cap cas la reforma beneficiarà condemnats per corrupció ni que suposi despenalitzar l'ús indegut de recursos públics.
Categoria: Política