Política
Pere Aragonès, Oriol Junqueras i Marta Vilalta (ERC)
Foto: Pere Aragonès, Oriol Junqueras i Marta Vilalta (ERC) | Sara Escalera / ACN
Independència

ERC vol un referèndum amb un 55% de vots a favor per "negociar" la independència

Actualitzat: Dilluns, 12 de desembre de 2022. 18:26
Pere Aragonès, Oriol Junqueras i Marta Vilalta (ERC)
Foto: Pere Aragonès, Oriol Junqueras i Marta Vilalta (ERC) | Sara Escalera / ACN

ERC vol fixar les condicions d'un referèndum que permeti "negociar" la independència. Es tracta d'una participació mínima del 50% i un 55% de vots a favor del 'sí'.

Per què és important? La intenció dels republicans és portar la proposta a la taula de diàleg amb el govern espanyol i que en resulti un acord de claredat, anunciat pel president Aragones fa unes setmanes al Parlament.

Al detall: En un document que sotmetrà a la militància, ERC detalla com s'imagina el referèndum.

  • A més de les condicions mínimes de participació i de vots a favor del sí, la proposta preveu una "pregunta clara com la de l'1-O".
  • També que hi pugui votar la població major de 16 anys resident a Catalunya, i la no resident però amb dret a vot a les eleccions al Parlament.

Visió global: La xifra mínima de participació i de vots independentistes són les mateixes condicions del referèndum d'independència de Montenegro, que va rebre l'aval de les institucions europees.

Què diuen? La portaveu Marta Vilalta ha destacat que...

  • Les condicions "donen la màxima legitimitat i un plus d'homologació a nivell internacional"
  • "No volem imposar la república catalana a ningu. Volem poder-la decidir, que la ciutadania prengui aquesta decisió de forma aprticipativa. Un referèndum és la màxima expressió de la voluntat democràtica.

A partir d'ara:

  • El partit sotmetrà la proposta a la militància perquè la ratifiqui en el Congrés Nacional que celebrarà el 28 de gener a Lleida.
  • Fonts del partit indiquen que és una propuesta per "començar a generar debat" sobre les condicions amb altres actors polítics i socials per generar un consens a Catalunya abans de
Categoria: Política
Etiquetes: ERC Independentisme